وزارت خارجه ایالات متحده قرارداد ارائه آموزش و تجهیزات برای جتهای جنگنده اف-۱۶ را که از قبل در اوکراین هستند تصویب کرد.
وزارت خارجه آمریکا روز جمعه ۱۲ اردیبهشت اعلام کرد که به کنگره اطلاع داده است با این توافق که ارزش آن ۳۱۰.۵ میلیون دلار است موافقت کرده است.
این توافق شامل ارائه آموزش، نگهداری و تجهیزات این جنگندهها در اوکراین میشود.
به نوشته بیانیه وزارت خارجه آمریکا، «این فروش پیشنهادی، توانایی اوکراین را برای مقابله با تهدیدات فعلی و آینده با اطمینان از آموزش موثر خلبانانش و افزایش قابلیت همکاریاش با ایالات متحده بهبود میبخشد».
چند کشور اروپایی خواستار مجوز آمریکا شده بودند تا بتوانند تعدادی از اف-۱۶هایی را که از آن کشور خریده بودند در اختیار اوکراین قرار دهند.
جو بایدن، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده، به دلیل نگرانی از تشدید درگیریها حاضر به موافقت نبود اما سرانجام پس از دو سال فشار، حاضر به اعطای این مجوز شد و اولین جنگندههای اف-۱۶ اواسط ۲۰۲۴ در اختیار اوکراین قرار گرفت.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اوایل سال جاری میلادی بدون ارائه جزئیات گفت که شمار دیگری از این جنگندههای تحویل کشورش شده است.
هزینه توافق جدیدی که وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه آن را اعلام کرد از سوی اوکراین پرداخت خواهد شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، بارها از میلیاردها دلار حمایتهای نظامی و اقتصادی آمریکا به اوکراین در زمان دولت جو بایدن انتقاد کرده است.
در همین حال ولودیمیر زلنسکی شامگاه جمعه گفت که در جلسهای با فرماندهان نظامی اوکراین در مورد جنگندههای اف-۱۶ گفتوگو کرده است.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تمام مسائل کلیدی مورد بحث قرار گرفت: جنگندههای اف-۱۶ که در حال حاضر در اوکراین هستند، جنگندههای اف-۱۶ که انتظار داریم در آینده نزدیک وارد شوند، و راهحلهای سیستماتیکی که به ما کمک میکنند تا هوانوردی نظامی خود را به طور موثرتری آماده و استفاده کنیم.»
سلاحها و تجهیزاتی که در زمان جو بایدن به اوکراین وعده داده شده بود عمدتا مجوز پیدیای ریاست جمهوری را داشت که به رئیس جمهور ایالات متحده اجازه میدهد ارسال سریع ذخایر نظامی آمریکا به کشورهای خارجی را تایید کند.
این سلاحها و سایر سلاحهایی که با بودجه ایالات متحده خریداری شدهاند همچنان در حال ارسال به اوکراین هستند.
در همین حال پنتاگون در بیانیهای اعلام کرد فروش اعلام شده از سوی وزارت خارجه آمریکا جداگانه است و نشانگر یک معامله تسلیحاتی واقعی است که پیمانکاران اصلی آن دو شرکت اسلحهسازی لاکهیدمارتین و بیایئی سیستمز هستند.
در این بیانیه آمده است که این فروش میتواند شامل اصلاحات و ارتقاء هواپیما، آموزش پرواز، نگهداری و پشتیبانی پایداری، قطعات یدکی، تعمیر، تجهیزات جابهجایی زمینی، نرمافزارهای طبقهبندی شده، انتشارات طبقهبندی شده و پشتیبانی باشد.