لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۸:۵۳
کاروان هیئت آمریکایی در محوطۀ محل برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا
کاروان هیئت آمریکایی در محوطۀ محل برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا

آنچه در دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گذشت

۱۴:۵۹ ۲۴.۱.۱۴۰۴

رضا پهلوی: جمهوری اسلامی از مذاکرات هسته‌ای برای وقت‌کشی استفاده خواهد کرد

شاهزاده رضا پهلوی در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی ساندی‌تایمز گفت که «بسیار بعید است که رژیم به هر توافقی که دونالد ترامپ به آن فکر می‌کند، تن دهد.» او افزود که «این با معاملهٔ خرید آسمان‌خراش جدید در منهتن جنوبی [در نیویورک] فرق دارد.»

در این مصاحبه که روز ۲۳ فروردین منتشر شده، آخرین ولیعهد ایران گفت که «رهبری ایران که درمانده و دچار شکاف شده، از این مذاکرات هسته‌ای برای وقت‌کشی و خرید زمان برای بقای خود استفاده خواهد کرد.»

آقای پهلوی تأکید کرد که «در طول این ۴۶ سال، رژیم هرگز به‌اندازهٔ امروز ضعیف نبوده است. ما باور داریم که در آستانهٔ رهایی نهایی خود هستیم و هم‌زمانی عوامل مساعد، پنجره‌ای از فرصت را پدید آورده است.»

وی افزود که «گزینه فقط میان توافق هسته‌ای و مداخلهٔ نظامی نیست ... گزینهٔ بهتر، پشتیبانی از مردم ایران برای تحقق تغییر دموکراتیکی است که خواهان آن هستند. آنچه نیاز است، تغییر رژیم است تا جنگ‌طلبان با صلح‌جویان جایگزین شوند.»

او در این باره توضیح داد که «آنچه حیاتی است، حمایت از معترضان است، در حالی که فشار بر رژیم حفظ شود.»

ساندی‌تایمز در متن این مصاحبه می‌نویسد که شاهزاده رضا پهلوی تأکید می‌کند که در پی بازگرداندن تخت طاووس یا تصدی مقام دولتی نیست. او می‌گوید: «من نامزد هیچ‌چیز نیستم ... من مقصد نیستم، جاده‌ام.»

رضا پهلوی در بخش دیگر این مصاحبه نیز گفت که اذعان می‌کند در دوران حکومت پدرش مشکلاتی وجود داشت و گفت: «هیچ‌کس این را انکار نمی‌کند. من هم انکار نمی‌کنم. اما آیا ارزش این پیامدها را داشت؟»


۱۲:۱۹ ۲۴.۱.۱۴۰۴

بقائی: مذاکرات کماکان غیرمستقیم خواهد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز یک‌شنبه گفت: «این‌که محل دور بعدی مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا عمان باشد یا جای دیگر، در حال بحث هستیم، ولی مهم این است که کماکان عمان این نقش میانجی‌گر را انجام خواهد داد.»

اسماعیل بقائی روز یک‌شنبه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی در مورد دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا گفت: کماکان مذاکرات به صورت غیرمستقیم و با میزبانی عمان خواهد بود... چارچوب مذاکرات همان‌طور که بوده، ادامه پیدا خواهد کرد.»

او تأکید کرد: «هر جایی که باشد، عمان مسئولیت تنظیم تمهیدات و ترتیبات مربوط به‌جای هیئت‌ها را بر عهده دارد، اینکه چگونه هیئت‌ها با یکدیگر پیام‌ها را تبادل کنند، این کار را عمان انجام خواهد داد، ولی ممکن است بنا به ملاحظاتی که خیلی هم به نظر من مهم نیست، مهم نیست که کجا باشد. مهم این است که شکل و فرمت مذاکرات کما فی السابق به همین شکل غیر مستقیم با وساطت عمان ادامه پیدا خواهد کرد.»

۱۰:۲۱ ۲۴.۱.۱۴۰۴

سی‌ان‌ان: دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا احتمالاً در اروپا برگزار شود

شبکه خبری سی‌ان‌ان می‌گوید نشست بعدی میان ایران و آمریکا احتمالاً هفته آینده در اروپا برگزار خواهد شد.

این شبکه در مورد محل برگزاری گفت‌وگوهای روز شنبه میان استیو ویتکاف، نماینده آمریکا، و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز جزئیاتی نوشت.

سی‌ان‌ان نوشت که مذاکرۀ شنبه «در اقامتگاه باشکوه بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، موسوم به «بیت هایل» در نزدیکی فرودگاه مسقط برگزار شد. در این نشست غیرمستقیم، ۵ نماینده از هر یک از طرف‌های ایرانی و آمریکایی و ۳ مقام عمانی حضور داشتند که پیام‌ها را میان دو طرف به زبان انگلیسی منتقل می‌کردند.»

سی‌ان‌ان در گزارشی در وب‌سایت خود ادامه داد که «گزارش‌ها حاکی از آن است که هیئت آمریکایی در سالن پذیرایی به سبک غربی و هیئت ایرانی در بخش شرقی‌پسند خانه مستقر بودند. پس از پایان مذاکرات، دو طرف هنگام خروج تنها چند دقیقه با هم گفت‌وگوی کوتاهی داشتند. به گفته منابع مطلع، دولت ترامپ تمایل دارد هرچه سریع‌تر به توافق برسد و نماینده آمریکا به‌دنبال تصمیم‌گیری سیاسی بدون ورود به جزئیات فنی زمان‌بر است.»

۰۹:۰۸ ۲۴.۱.۱۴۰۴

نیویورک تایمز: آمریکا از ایران نخواست که به‌طور کامل غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند

به گزارش روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقام‌های آگاه، استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا که روز شنبه در عمان با وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی دیدار کرد، از ایران نخواست که غنی‌سازی اورانیوم را به‌طور کامل متوقف کند. مقام‌های یادشده گفتند این گفت‌وگوها در عمان «گسترده و با هدف حفظ گفت‌وگو» بوده است.

بر اساس این گزارش، ویتکاف که ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده داشت، خواستار توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی نشد و تمرکز اصلی مذاکرات «بر این بود که ایران مواد موجود را به سمت تولید سلاح اتمی نبرد».

به نوشته نیویورک تایمز، نخستین دور گفت‌وگوها برای ایران به‌گونه‌ای پیش رفت که انتظار می‌رفت و به تحقق اهداف کلیدی برای پیشبرد مذاکرات به سطح بعدی کمک کرد؛ تمرکز همچنان بر برنامه هسته‌ای باقی ماند. افزون بر این، در مذاکرات هیچ اشاره‌ای به برچیدن تأسیسات هسته‌ای ایران یا سیاست‌های منطقه‌ای آن در ارتباط با گروه‌هایی چون گروه افراطی حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها نشد.

۰۹:۰۱ ۲۴.۱.۱۴۰۴

«ایران ممکن است به سطح غنی‌سازی اورانیوم توافق ۲۰۱۵ بازگردد»

به نوشته روزنامه وال‌استریت جورنال، تهران ممکن است آمادگی بازگشت به سطوح غنی‌سازی اورانیوم تعیین‌شده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سال ۲۰۱۵ را داشته باشد.

این روزنامه روز یک‌شنبه به نقل از مقام‌های ایرانی نوشت که در ازای این اقدام، جمهوری اسلامی خواستار کاهش تحریم‌های آمریکا، بازگرداندن دسترسی به دارایی‌های مسدودشده خارجی و توقف فشار بر خریداران چینی نفت ایران است.

روز شنبه، عمان میزبان گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان مذاکره‌کنندگان ایرانی و آمریکایی بود. مذاکرات قرار است شنبه آینده، ۳۰ فروردین، ازسر گرفته شود.

۲۲:۰۰ ۲۳.۱.۱۴۰۴

قیمت دلار در بازار ایران پس از انتشار بیانیۀ کاخ سفید پایین آمد

بامداد یک‌شنبه قیمت دلار همزمان با انتشار اخباری مبنی بر مثبت بودن مذاکرات میان ایران و آمریکا، وارد کانال ۸۰ هزار تومان شد.

ارزش ریال ایران که قبلاً تا ۱۰۶ هزار تومان در برابر هر یک دلار افت کرده بود، یک روز پیش از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان در کانال ۱۰۰ هزار تومان قرار داشت.

با پایان گرفتن این نشست و به‌خصوص پس از انتشار بیانیۀ کاخ سفید، قیمت دلار روز شنبه وارد کانال ۹۴ هزار تومان شد.

قیمت طلا در ایران هم برخلاف بازارهای جهانی شاهد کاهش بود، به طوری که هر سکه امامی که تا پیش از این ۱۰۰ میلیون تومان معامله می‌شد، در روز شنبه به حدود ۹۰ میلیون تومان افت کرد.

روز یک‌شنبه طلا وارد کانال ۶ میلیون تومانی شد و هر گرم طلا ۱۸ عیار، ۶ میلیون و ۸۶۰ هزار تومان معامله شد.

شاخص کل بورس تهران نیز با رشد ۱۵ هزار واحدی در پایان معاملات روز شنبه به دو میلیون و ۸۴۵ هزار واحد رسید.

۲۱:۳۳ ۲۳.۱.۱۴۰۴

کاخ سفید: مذاکرات امروز بسیار مثبت و گامی رو به جلو برای رسیدن به نتیجه‌ای سودمند برای دو طرف بود

کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد گفت‌وگوی «مستقیم» استیو ویتکاف با هیئت ایرانی «گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجه‌ای سودمند برای هر دو طرف بود. دو طرف توافق کردند که شنبۀ آینده دوباره دیدار کنند».

در بیانیۀ کاخ سفید آمده است «ویتکاف، نمایندۀ ویژه ریاست‌جمهوری آمریکا، به‌همراه آنا اسکروجیما، سفیر آمریکا در عمان، امروز در مسقط با دکتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت‌وگو کرد. این مذاکرات به میزبانی وزیر خارجه عمان برگزار شد. گفت‌وگوها بسیار مثبت و سازنده بود و ایالات متحده از پشتیبانی سلطان‌نشین عمان در این ابتکار عمیقاً قدردانی می‌کند».

در بیانیۀ کاخ سفید همچنین آمده است که «آقای ویتکاف به آقای عراقچی تأکید کرده که از سوی رئیس‌جمهور ترامپ مأموریت دارد تا در صورت امکان، اختلافات میان دو کشور را از طریق گفت‌وگو و دیپلماسی حل‌وفصل کند».

کاخ سفید در پایان بیانیه با تأکید بر این‌که «مسائل بسیار پیچیده هستند» افزوده است: «گفت‌وگوی مستقیم امروز ویتکاف گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجه‌ای سودمند برای هر دو طرف بود. دو طرف توافق کردند که شنبه آینده دوباره دیدار کنند».

پیش از انتشار بیانیۀ کاخ سفید، وزیر خارجه ایران نیز از توافق ایران و آمریکا برای برگزاری دور دوم گفت‌وگوها در شنبۀ آینده ۳۰ فروردین خبر داده و گفته بود موضوع نشست بعدی مذاکرات ایران و آمریکا به صحبت دربارۀ «چارچوب‌های کلی توافق» اختصاص خواهد داشت.

آقای عراقچی همچنین گفت مطلوب نمایندۀ ترامپ در مذاکرات این بوده است که چارچوب کلی توافق «در کوتاه‌ترین زمان به وجود بیاید».

هیئت ایرانی حاضر در نشست مسقط
هیئت ایرانی حاضر در نشست مسقط


۲۰:۱۷ ۲۳.۱.۱۴۰۴

تحلیل‌گر ارشد اوراسیا: ایران فضایی ایجاد می‌کند تا توافق از طریق مذاکره ممکن به‌نظر برسد

گرگوری برو، مورخ و تحلیل‌گر ارشد گروه اوراسیا، می‌گوید انرژی مثبتی از از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان بیرون آمده اما هنوز نشانۀ روشنی وجود ندارد از این‌که آمریکا از روند مذاکرات رضایت داشته باشد.

آقای برو، که در مسائل ایران، سیاست خارجی ایالات متحده و ژئوپلیتیک خاورمیانه تخصص دارد، در گفت‌وگو با رادیوفردا گفت سر و صدای زیادی که از طرف ایران دربارۀ نشست روز شنبه به گوش می‌رسد و همچنین گزارش‌ها از فضای مثبت آن جای تعجب ندارد، چون «ایران از این مذاکرات بهره می‌برد و فضایی ایجاد می‌کند تا توافق از طریق مذاکره ممکن به‌نظر برسد».

این تحلیل‌گر ارشد آمریکایی همچنین به رادیوفردا گفت: «به‌نظر می‌رسد مذاکرات عمدتاً طبق خواست ایران به‌صورت غیرمستقیم برگزار شده و حدود دو ساعت و نیم طول کشیده است. ظاهراً پیش از ترک محل، گفت‌وگوی کوتاه و مستقیمی هم بین ویتکاف و عراقچی صورت گرفته که این امکان را به ایالات متحده می‌دهد تا بگوید مذاکرات مستقیم بوده است. بنابراین هر دو طرف به خواسته‌های اولیه‌شان رسیده‌اند.»

گرگوری برو با این حال تأکید کرد: «هنوز کاملاً مشخص نیست که فراتر از ایجاد زمینه‌ای برای گفت‌وگوهای بعدی، چه چیزی حاصل شده است.»

آقای برو همچنین به رادیوفردا گفت در مجموع «انرژی مثبتی از این مذاکرات بیرون آمده، ولی هنوز چیزی ملموس یا مشخصی وجود ندارد، هنوز نشانه روشنی نیست از این‌که آمریکا از روند مذاکرات رضایت داشته باشد. باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا در دور بعدی مذاکرات، پیشرفت بیشتری حاصل می‌شود و آیا مذاکرات از حالت غیرمستقیم به مرحلۀ مستقیم وارد می‌شود یا نه.»

۱۹:۱۰ ۲۳.۱.۱۴۰۴

عراقچی: دور دوم گفت‌وگوها شنبۀ آینده برگزار می‌شود

وزیر خارجه ایران از توافق ایران و آمریکا برای برگزاری دور دوم گفت‌وگوها در شنبۀ آینده ۳۰ فروردین خبر داد.

عباس عراقچی همچنین نشست مذاکرات با آمریکا را «سازنده، در محیطی آرام و بسیار محترمانه» توصیف کرد و افزود «چهار بار با رفت‌وآمد طرف عمانی بین طرف ایرانی و آمریکایی تبادل پیام انجام شد».

به‌گفتۀ وزیر خارجۀ ایران، موضوع نشست بعدی مذاکرات ایران و آمریکا به صحبت دربارۀ «چارچوب‌های کلی توافق» اختصاص خواهد داشت ضمن آن‌که «جدول زمانی خواهد داشت».

آقای عراقچی همچنین گفت مطلوب نمایندۀ ترامپ در مذاکرات این بوده است که چارچوب کلی توافق «در کوتاه‌ترین زمان به وجود بیاید».

آقای عراقچی دربارۀ گفت‌وگوی مستقیم خود با آقای ویتکاف در پیایان نشست نیز گفت: «نزاکت دیپلماتیک را رعایت کردیم.»

مقامات دولت آمریکا هنوز دربارۀ جزئیات نشست شنبه و نتیجۀ آن اظهارنظر نکرده‌اند، اما اریک بروئر، کارشناس سرشناس هسته‌ای و مسائل مرتبط با ایران، در شبکۀ ایکس نوشت: «در ارزیابی‌های زودهنگام و احساسی از مذاکرات ایران و آمریکا محتاط باشید. منتظر محتوای واقعی بمانید.»

آقای بروئر معاون مدیر برنامه «امنیت بین‌المللی» در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی آمریکا است و در دولت اول آقای ترامپ از مقام‌های ارشد مسئول امور مرتبط با ایران و سیاست هسته‌ای آمریکا بود.


۱۸:۴۰ ۲۳.۱.۱۴۰۴

وزیر خارجه عمان: مذاکرات ایران و آمریکا در فضایی دوستانه برگزار شد

وزیر خارجه عمان که در مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط حضور داشت، پس از پایان نشست روز شنبه گفت گفت‌وگوها «در فضایی دوستانه و مناسب برای نزدیک‌کردن دیدگاه‌ها و در نهایت تحقق صلح، امنیت و ثبات منطقه‌ای و جهانی انجام شد».

بدر البوسعیدی با انتشار پیامی در شبکۀ ایکس، با اشاره به نقش خود در «میانجی‌گری برای آغاز روند گفت‌وگو و مذاکره با هدف مشترک دستیابی به توافقی منصفانه و الزام‌آور»، از عباس عراقچی و استیو ویتکاف بابت «مشارکت دوستانه و مناسب» تشکر کرد و نوشت: «ما به همکاری خود ادامه خواهیم داد و تلاش بیشتری برای رسیدن به این هدف به کار خواهیم بست.»

نشست مقدماتی گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در عمان پس از دو ساعت و نیم مذاکره با «گفت‌وگوی مستقیم عراقچی و ویتکاف» به پایان رسید و بنا به اعلام وزارت خارجه ایران، «طرفین موافقت کردند که این گفت‌وگوها در هفتۀ آینده ادامه یابد».

بیشتر

XS
SM
MD
LG