لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۸:۳۶
کاروان هیئت آمریکایی در محوطۀ محل برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا
کاروان هیئت آمریکایی در محوطۀ محل برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا

آنچه در دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گذشت

۱۰:۱۲ ۲۳.۱.۱۴۰۴

مذاکرات حساس ایران و آمریکا در مسقط آغاز می‌شود

گفت‌وگوهای ایران و آمریکا دربارهٔ برنامه هسته‌ای امروز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط پایتخت عمان آغاز می‌شود. عباس عراقچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده دارد و استیو ویتکاف در رأس هیئت آمریکایی حضور دارد.

علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی، گفته است وزیر خارجه ایران با «اختیارات کامل» راهی عمان شده و پیشنهادهایی «مهم و قابل اجرا» دارد.

اسماعیل بقایی که یکی از اعضای این هیئت است در شبکه اجتماعی ایکس خبر داد عباس عراقچی پیش از آغاز گفت‌وگوها با وزیر خارجه عمان دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

مکان انجام این گفت‌وگوها در مسقط هنوز از طرف مقامات عمانی اعلام نشده است اما منابع خبری اعلام کرده‌اند، گفت‌وگوها در یک محل ولی در اتاق‌های جداگانه و به صورت «غیرمستقیم و احتمالاً مکتوب» برگزار خواهد شد.

استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، در آستانه نشست به وال‌استریت جورنال گفت که برچیدن برنامه هسته‌ای ایران، موضع ابتدایی هیئت او است؛ اما «این بدان معنا نیست که ما در حاشیه، راه‌های دیگری برای مصالحه بین دو کشور پیدا نخواهیم کرد».

او افزود که «خط قرمز ایالات متحده تسلیحاتی شدن توان هسته‌ای ایران است».

کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، گفت گفت‌وگوها مستقیم خواهد بود و «همه گزینه‌ها روی میز است».

به گفته مقام‌های آمریکایی، هدف واشینگتن رسیدن به توافقی واقعی است که مانع از ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران شود.


- گزارش‌ها و تحلیل‌های مرتبط

نیروهای آمریکایی در خاورمیانه کجا مستقر هستند و چه می‌کنند؟

اکسیوس: ایران به‌دنبال دستیابی به یک توافق هسته‌ای موقت در مذاکرات عمان است

تحریم‌های جدید آمریکا علیه شبکهٔ تجارت نفت ایران

وزیر خارجه ایالات متحده می‌گوید به «مذاکرات مستقیم» ایران و آمریکا خوش‌بین است

مذاکرات ایران و آمریکا؛ ربع قرن «مستقیم» و «غیرمستقیم»

مشاور خامنه‌ای: در صورت حمله به ایران، بازرسان اخراج و همکاری با آژانس قطع می‌شود

ترامپ: اگر ایران از برنامهٔ تسلیحات هسته‌ای دست نکشد، اسرائیل حملهٔ احتمالی را هدایت خواهد کرد

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: گفت‌وگوها با ایران مذاکره نیست، نشست است

نگاه ایرانیان به مذاکرات جمهوری اسلامی با آمریکا؛ اضطراب، امید یا بدبینی؟

مخالفان جمهوری اسلامی دربارهٔ مذاکرات ایران و آمریکا چه می‌گویند؟

میزان موفقیت دیدار نمایندگان ایران و آمریکا در گفت‌وگو با علی افشاری

معاون وزیر خارجه روسیه: در صورت حمله به ایران، موظف به ارائه کمک نظامی نیستیم

آیا آمریکا به‌ دنبال پیاده‌ کردن فرمول لیبی در ایران است؟

رویترز می‌گوید علی خامنه‌ای «دستور آماده‌باش نظامی داده است»

وزیر خارجهٔ فرانسه: در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای با ایران، رویارویی نظامی اجتناب‌ناپذیر است

روسیه: حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران پیامدهای فاجعه‌بار برای منطقه خواهد داشت

ترامپ: اگر ایران با آمریکا توافق هسته‌ای نکند، «بمباران» می‌شود

۱۰:۱۳ ۲۳.۱.۱۴۰۴

احتمال دنبال کردن گزینهٔ «توافق موقت هسته‌ای» در مذاکرات عمان

منابع نزدیک به مذاکرات به وب‌سایت «اکسیوس» گفته‌اند که ایران قصد دارد پیشنهاد یک توافق موقت را در مذاکرات امروز مطرح کند.

طبق این طرح، برخی فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم تعلیق، ذخایر ۶۰ درصدی رقیق و دسترسی بیشتر برای بازرسان سازمان ملل فراهم خواهد شد.

بر اساس این گزارش، به نقل از کارشناسان، این توافق می‌تواند به عنوان گامی «اعتمادساز» برای رسیدن به توافق جامع عمل کند و از تشدید تنش‌ها جلوگیری نماید.

۱۰:۱۳ ۲۳.۱.۱۴۰۴

آمریکا تحریم‌ها را تشدید کرد، ترامپ گزینهٔ نظامی را یادآور شد

در آستانهٔ نشست عمان، واشینگتن تحریم‌هایی تازه علیه شبکه صادرات نفت ایران، از جمله یک پایانه نفتی در چین، اعمال کرد.

کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، گفت: «متوقف کردن صادرات نفت ایران کاملاً شدنی است».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، نیز در هواپیمای ریاست‌جمهوری گفت: «می‌خواهم ایران شاد و شکوفا باشد، اما نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد».

او تأکید کرد که ایران میان توافق یا اقدام نظامی یکی را باید انتخاب کند.

به گفتهٔ اکسیوس، ترامپ دو ماه برای رسیدن به توافق جدید فرصت داده است؛ ضرب‌الاجلی که در نامه‌ به رهبر جمهوری اسلامی نیز اعلام شده بود.

۱۰:۲۱ ۲۳.۱.۱۴۰۴

دربارۀ استیو ویتکاف، نمایندۀ آمریکا در مذاکرات با ایران، چه می‌دانیم؟

استیو ویتکاف، نمایندۀ ویژۀ ترامپ در امور خاورمیانه، قرار است روز شنبه ۲۳ فروردین در پایتخت عمان با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، دیدار و گفت‌وگو کند. دربارۀ این دوست قدیمی و مورد اعتماد دونالد ترامپ چه می‌دانیم؟

دربارۀ استیو ویتکاف، نمایندۀ آمریکا در مذاکرات ۲۳ فروردین با ایران، چه می‌دانیم؟
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
۱۰:۲۲ ۲۳.۱.۱۴۰۴

هیئت‌های ایرانی و آمریکایی وارد عمان شدند

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، برای مذاکرات هسته‌ای با آمریکا وارد پایتخت عمان شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه، مجید تخت روانچی معاون سیاسی، کاظم غریب‌آبادی معاون بین‌الملل و حقوقی و مذاکره‌کنندگان ارشد حوزه رفع تحریم‌ها، هسته‌ای و کارشناسان ذیربط همراه او هستند.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک هواپیمای حامل استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، نیز در مسقط به زمین نشسته است. آقای ویتکاف که پیش از مذاکره با ایران به روسیه سفر کرده بود هم‌اکنون وارد پایتخت عمان شده است.

گفت‌وگوهای ایران و آمریکا دربارهٔ برنامه هسته‌ای امروز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط آغاز می‌شود. عباس عراقچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده دارد و استیو ویتکاف در رأس هیئت آمریکایی حضور دارد.

۱۰:۳۴ ۲۳.۱.۱۴۰۴

مشاور وزیر خارجه ایران: بعید است مذاکرات عمان در این مقطع به نتیجه برسد

مشاور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران می‌گوید: بعید است که مذاکرات عمان در این مقطع به نتیجه برسد، ولی به گفته او حتی در این صورت، « پیروز آن مردم و نظام جمهوری اسلامی خواهد بود».

محمد حسین رنجبران در شبکه اجتماعی ایکس، توئیتر سابق، نوشت: «شنبه در مسقط چه مذاکرات شکست بخورد و چه ادامه یابد یا حتی به نتیجه برسد (که در این مقطع بعید است) پیروز آن مردم و نظام جمهوری اسلامی خواهد بود».

۱۰:۳۶ ۲۳.۱.۱۴۰۴

ویتکاف: هدف آمریکا برچیدن برنامه هسته‌ای ایران است اما راه برای مصالحه هست

نمایندهٔ ویژهٔ رئیس‌جمهور آمریکا، در آستانه گفت‌وگوهای خود با ایران تاکید کرد که موضع اولیهٔ واشینگتن برچیده شدن برنامه هسته‌ای تهران است اما یافتن راه‌های دیگر برای مصالحه بین دو کشور هم وجود دارد.

گفت‌وگوهای ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای تهران امروز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط پایتخت عمان برگزار می‌شود و دو طرف روایت‌های متضادی درباره «مستقیم» یا «غیرمستقیم» بودن آن ارائه کرده‌اند.

استیو ویتکاف در مصاحبه با روزنامه وال‌استریت جورنال که روز جمعه منتشر شد تاکید کرد که «خط قرمز» دولت آمریکا دستیابی ایران به سلاح اتمی است.

آقای ویتکاف خطاب به مقام‌های ایرانی گفت: «من فکر می‌کنم موضع ما با برچیدن برنامه [هسته‌ای] شما آغاز می‌شود. امروز این موضع ما است».

۱۱:۱۴ ۲۳.۱.۱۴۰۴

نقش کلیدی عمان در گفت‌وگوهای تازه بین ایران و آمریکا

در نشست تازه‌ای که قرار است در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شود، مقام‌های ایران و آمریکا برای نخستین‌بار از زمان آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، گفت‌وگوهایی دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران آغاز می‌کنند. در مرکز این تحولات، کشور عمان قرار دارد که همواره نقشی کلیدی در میانجی‌گری بین ایران و غرب ایفا کرده است.

عمان، یکی از آخرین سلطان‌نشین‌های جهان در لبهٔ شرقی شبه‌جزیره عربستان، به‌دلیل موقعیت جغرافیایی، پیشینه تاریخی و نزدیکی‌اش به ایران، به‌ویژه در میانجی‌گری‌های پشت‌پرده، برای غرب نقش کلیدی دارد. اکنون اعلام ناگهانی دور جدید مذاکرات از سوی ترامپ، عمان را در کانون توجه قرار داده است.

این کشور ۵٫۲ میلیون نفری که از نظر منابع نفت و گاز در مقایسه با دیگر کشورهای عربی خلیج فارس ثروت کمتری دارد، به‌خاطر جمعیت بومی فعال، پیروی از مذهب اباضی (شاخه‌ای میانه‌روتر از اسلام که قبل از انشعاب سنی و شیعه وجود داشته) و موقعیت راهبردی در دهانهٔ تنگه هرمز، جایگاه ویژه‌ای دارد.

مارک اوریلی، استاد تاریخ در دانشگاه هایدلبرگ در اوهایو، در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس از نقش این کشور با عنوان «تعادل عمانی» یاد می‌کند که از زمان سلطنت سلطان قابوس تا امروز ادامه یافته و عمان را به نماد دیپلماسی آرام بدل کرده است.

روابط عمان با ایران، که در دههٔ ۱۹۷۰ و با اعزام نیرو از سوی محمدرضا شاه پهلوی برای کمک به سرکوب شورش ظفار در این کشور مستحکم شد، از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ تاکنون حفظ شده است.

آمریکا سال‌هاست که از عمان برای گفت‌وگو با ایران استفاده کرده، از جمله در مذاکرات محرمانه‌ای که به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ انجامید. به گفته کارشناسان، عمان در وضعیت پیچیدهٔ خاورمیانه، یک شریک قابل اعتماد در دیپلماسی محسوب می‌شود.

۱۱:۱۵ ۲۳.۱.۱۴۰۴

نماینده علی خامنه‌ای در کیهان: مذاکرات شنبه بی‌نتیجه می‌ماند

نماینده علی‌ خامنه‌ای در روزنامه «کیهان» تأکید کرده که مذاکرات روز شنبه مانند «مذاکرات غیرمستقیم قبلی، بی‌نتیجه می‌ماند».

حسین شریعتمداری روز شنبه ۲۳ فروردین در یادداشتی با عنوان «نتیجه مذاکرات شنبه؛ یک هیچ به نفع ما» که پیش از آغاز گفت‌وگوهای عمان منتشر شده است، نوشته: «اگر موضوع مذاکرات غیر‌مستقیم روز شنبه با آمریکا، برنامه هسته‌ای ایران است-که هست-‌ و پیش‌شرط ما لغو تحریم‌هاست-که چنین است-‌ از هم اکنون می‌توان پیش‌بینی کرد که مذاکرات شنبه مانند مذاکرت غیر مستقیم قبلی، بی‌نتیجه می‌ماند».

آقای شریعتمداری هدف از مذاکرات شنبه را «اعلام غیر‌قابل اعتماد بودن آمریکا به افکار عمومی جهانیان» دانسته و مدعی شده که از هم‌اکنون می‌توان نتیجه مذاکرات غیرمستقیم شنبه با آمریکا را «‌یک، هیچ به نفع ایران اسلامی رقم زد».

۱۱:۲۵ ۲۳.۱.۱۴۰۴

بدبینی یک افسر اطلاعاتی پیشین آمریکا دربارهٔ انگیزهٔ ایران برای شرکت در نشست عمان

جاناتان پانیکوف، افسر سابق اطلاعاتی آمریکا که اکنون تحلیلگر امنیت خاورمیانه در شورای آتلانتیک است، به نشریه پولیتیکو گفت: از دیدگاه ایران «این به معنای اتلاف عمدی زمان است که برای پیشبرد برنامه هسته‌ای‌اش استفاده می‌کند و جایگاه بهتری در جامعه بین‌المللی پیدا می‌کند».

دان شاپیرو، یکی از مقامات ارشد سابق پنتاگون و سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل، نیز گفت اگر آمریکا یا اسرائیل اقدام نظامی انجام دهند، ایران می‌تواند انتقام بگیرد.

شاپیرو به پولیتیکو گفت: «آن‌ها کارت‌هایی دارند و با آن‌ها تلاش می‌کنند تا مذاکرات را به سمت نتیجه‌ای هدایت کنند که بتوانند با آن ادامه حیات دهند».

بیشتر

XS
SM
MD
LG