رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد احتمال تغییر نام خلیج فارس به «خلیج عربی» در مدارک رسمی ایالات متحده گفت باید تصمیم بگیرد.
دونالد ترامپ که قرار است در روزهای ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت به کشورهای عربستان، قطر و امارات متحده عربی سفر کند، گفت: «وقتی برسم، از من دربارهاش خواهند پرسید و من باید تصمیم بگیرم».
او افزود که «نمیخواهم احساسات کسی را جریحهدار کنم. نمیدانم آیا اصلاً کسی ناراحت خواهد شد یا نه».
ترامپ با اشاره به فرمان اجرایی پیشین خود برای تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» گفت: «اینجا یک مورد هم داریم. نامش خلیج آمریکا است. فکر میکنم خیلیها از ما ایده میگیرند. اما خلیج آمریکا موردی بود که فکر میکردم باید از خیلی وقت پیش این نام را برایش انتخاب میکردند».
رئیسجمهور آمریکا گفت که قرار است نشستی دربارهٔ موضوع نام خلیج فارس در مدارک رسمی ایالات متحده برگزار کند و سپس تصمیم خواهد گرفت.
سفر دونالد ترامپ به منطقه در حالی صورت میگیرد که آقای ترامپ در تلاش برای نزدیک شدن به کشورهای عرب خلیج فارس است تا علاوه بر سرمایهگذاری آنها در ایالات متحده، حمایت این کشورها در تنشهای منطقهای، از جمله حلوفصل جنگ بین اسرائیل و حماس در نوار غزه و محدود کردن برنامه هستهای ایران، را جلب کند.
تغییر نام مناطق جغرافیایی امری مسبوق به سابقه در کارنامهٔ رئیسجمهور آمریکا است. آقای ترامپ بهمنماه گذشته یک فرمان اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن نام خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر داد.
خلیج فارس از دیرباز به طور گستردهای با این نام شناخته شده است، اگرچه جمعی از کشورهای عرب خاورمیانه از چند دهه پیش به دلایل سیاسی از «خلیج عربی» برای نام بردن از این آبراهه استفاده میکنند.
ایران در سال ۲۰۱۲ شرکت گوگل را تهدید کرد که از تصمیم آن مبنی بر عدم استفاده از فقط نام خلیج فارس در نقشههایش شکایت خواهد کرد. در نقشههای گوگل در ایالات متحده، نام این آبراهه به صورت خلیج فارس (خلیج عربی) ظاهر میشود. اپل در نقشههای خود فقط از نام خلیج فارس استفاده میکند.
نام خلیج فارس برای ایرانیانی که همواره به تاریخ طولانی کشور خود میبالند، به موضوعی حساس تبدیل شده است. زمانی که آقای ترامپ در سال ۲۰۱۷ در اولین دوره ریاستجمهوری خود، از نام «خلیج عربی» برای اشاره به این آبراهه استفاده کرد، واکنشهای منفی زیادی در میان ایرانیان برانگیخت.
آن زمان، حسن روحانی رئیسجمهور وقت ایران، به آقای ترامپ توصیه کرد که «جغرافیا» بخواند.
احتمال کاهش محدودیتهای صادرات تراشه به برخی از کشورهای خلیج فارس
رئیسجمهور آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود در روز چهارشنبه گفت که بهزودی دربارهٔ احتمال کاهش محدودیتهای صادرات ریزتراشههای آمریکایی به برخی کشورهای خلیج فارس، تصمیمگیری خواهد کرد.
ترامپ گفت: «ممکن است این کار را انجام دهیم، بله. و بهزودی اعلام خواهد شد».
دولت بایدن پیشتر محدودیتهای شدیدی را بر صادرات تراشههای هوش مصنوعی آمریکا به خاورمیانه اعمال کرده بود، زیرا نگران بود که این تراشههای ارزشمند به چین منتقل شده و برای تقویت توان نظامی پکن استفاده شود، اما آقای ترامپ بهبود رابطه با برخی کشورهای منطقه را یکی از اهداف اصلی دولت خود قرار داده است.
بیشتر در این باره: واکنش ایران به استفادهٔ احتمالی ترامپ از عبارت «خلیج عربی» بهجای خلیج فارس