نیروی هوایی ارتش اسرائیل پس از هشدار مقامات این کشور به سوریه مبنی بر عدم پیشروی نیروهای نظامی به سمت روستاهای اقلیت دروزی در جنوب، به نزدیکی کاخ ریاستجمهوری در دمشق حمله کرد.
این حمله پس از چند روز درگیری بین افراد مسلح طرفدار حکومت سوریه و شبهنظامیان وابسته به اقلیت دروزی در نزدیکی پایتخت دمشق صورت گرفت. درگیریها دهها کشته و زخمی بر جای گذاشته است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که جنگندههای این کشور، منطقهای در نزدیکی کاخ ریاستجمهوری سوریه را بمباران کردند. در بیانیه ارتش جزئیات بیشتری ارائه نشده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، و اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، گفتهاند که این حمله پیامی به رهبران سوریه است.
در بیانیه مشترک آنها آمده است: «این یک پیام روشن برای رژیم سوریه است. ما اجازه استقرار نیروها در جنوب دمشق یا هرگونه تهدیدی برای جامعه دروزی را نخواهیم داد».
رسانههای طرفدار حکومت سوریه میگویند این حمله به اطراف کاخ مردم بر روی تپهای مشرف به شهر صورت گرفته است.
دومین حمله ظرف یک هفته
حملهٔ روز جمعه ۱۲ اردیبهشت، دومین حملهٔ اسرائیل به سوریه طی یک هفتهٔ گذشته بود و به نظر میرسد هدف قرار دادن منطقهای نزدیک به کاخ ریاستجمهوری هشداری قوی به رهبری جدید سوریه است که عمدتا از گروههای اسلامگرا به رهبری هیئت تحریر الشام تشکیل شده است.
شیخ حکمت الهجری، رهبر معنوی دروزیهای سوریه، روز پنجشنبه به شدت از حکومت سوریه به دلیل آنچه که او آن را «نسلکشی غیرقابل توجیه» اقلیتهای این کشور خواند، انتقاد کرد.
او در بیانیهای گفت: این جامعه بخشی از سوریه است و خود را جدا از کشور نمیداند.
رهبر دروزیهای سوریه افزود نیروهای حکومتی باید در استان جنوبی السویدا فعال شوند و کنترل بزرگراه السویدا-دمشق را در دست بگیرند.
در این بیانیه آمده است: «ما تعهد خود به کشوری که همه مردم سوریه را در برگیرد، کشوری که عاری از درگیری باشد، اعلام میکنیم».
در جرمانه، حومه دمشق، جایی که اوایل این هفته در آن درگیریها رخ داد، نیروهای امنیتی همراه با افراد مسلح محلی دروزی مستقر شدهاند و قرار است که سلاحهای سنگین تحویل مقامات شود.
به عنوان بخشی از این توافق، نیروهای وزارت دفاع سوریه بدون ورود به منطقه، در اطراف جرمانه مستقر خواهند شد.
علت درگیریها
درگیریها حوالی نیمهشب دوشنبه پس از انتشار یک کلیپ صوتی در شبکههای اجتماعی آغاز شد که در آن مردی از پیامبر اسلام انتقاد میکند.
این کلیپ که خشم مسلمانان سنی را برانگیخته است، به مروان کیوان، یک روحانی دروزی، نسبت داده شده. اما آقای کیوان در ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت این کلیپ متعلق به او نیست.
وزارت اطلاعات سوریه اعلام کرد که ۱۱ تن از نیروهای امنیتی این کشور در دو حملهٔ جداگانه کشته شدند، در حالی که دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا می گوید که ۵۶ نفر در شهر دروزینشین صحنایا و در درگیری با اکثریت دروزیها در جرمانه جان خود را از دست دادهاند.
اقلیت مذهبی دروزی به عنوان شاخهای از اسماعیلیه در قرن دهم پا گرفت. بیش از نیمی از تقریباً یک میلیون دروزی سراسر جهان در سوریه زندگی میکنند که عمدتاً ساکن استان جنوبی السویدا و برخی از حومههای دمشق هستند.
دروزیهای دیگر در لبنان و اسرائیل زندگی میکنند، از جمله در بلندیهای جولان، که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ در جنگ با سوریه به اشغال در آورد و در سال ۱۹۸۱ آن را ضمیمه خاک خود کرد.