دفتر نخست وزیر اسرائیل پس از دو ماه و نیم مسدود بودن ورود کمکهای امدادی به نوار غزه اعلام کرد که این کشور اجازه ورود محدود غذا به این باریکه را میدهد.
این خبر اندکی پس از آن منتشر شد که ارتش اسرائیل از عملیات زمینی گسترده در شمال و جنوب نوار غزه خبر داد.
دفتر بنیامین نتانیاهو شامگاه یکشنبه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که به توصیه ارتش «و به دلیل نیاز عملیاتی برای گسترش نبرد شدید برای شکست حماس، اسرائیل اجازه ورود مقادیر اولیه غذا را خواهد داد تا از بروز بحران گرسنگی در نوار غزه جلوگیری شود».
به نوشته این بیانیه، چنین بحرانی عملیات جدید ارتش اسرائیل را به خطر میاندازد و اقداماتی «برای جلوگیری از تصرف این کمکهای بشردوستانه توسط حماس» انجام خواهد شد.
بیشتر در این باره: عملیات زمینی گستردۀ اسرائیل؛ دهها نفر کشته شدند، «بیمارستانها از کار افتادند»حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود و اسرائیل از سوم مارس (۱۳ اسفند پارسال) با متهم کردن این گروه به دزدیدن کمکهای بشردوستانه، ورود این کمکها به نوار غزه را مسدود کرده است.
گروه افراطی حماس اتهام تصرف کمکهای بشردوستانه را رد میکند.
نهادهای امدادی وابسته به سازمان ملل متحد در هفتههای اخیر درباره کمبود شدید غذا، آب آشامیدنی، سوخت و دارو در نوار غزه هشدار دادهاند.
چند روز پیش نیز دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، با بیان اینکه در نوار غزه «بسیاری از مردم گرسنه هستند» گفت: «ما به این موضوع رسیدگی خواهیم کرد.»
پس از بیانیه دفتر بنیامین نتانیاهو درباره مجوز ورود محدود غذا به نوار غزه، ژاننوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، با تاکید بر اینکه روند از سرگیری کمکها به غزه «باید فوری، گسترده و بدون مانع» باشد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که ورود کمکها به غزه «باید به وضعیت فاجعهبار انسانی پایان دهد و قحطی را بهطور قطعی متوقف کند».
اسرائیل که به دلیل مسدود کردن ورود کمکها به نوار غزه با فشار فزایندهای از سوی کشورها و نهادهای بینالمللی روبهرو بوده است، در هفته اخیر حملات گستردهای را در این باریکه آغاز کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از وزارت بهداشت غزه، نهاد زیر نظر گروه افراطی حماس، گزارش داده که تنها در هفته منتهی به یکشنبه دستکم ۴۶۴ فلسطینی کشته شدهاند.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از محمود بصل، سخنگوی دفاع مدنی غزه که زیر نظر گروه افراطی حماس است، گزارش داده که «حملات هوایی مداوم اسرائیل» از ساعات اولیه یکشنبه تا بعد از ظهر این روز دستکم ۵۰ کشته بر جای گذاشت.
در همین حال ارتش اسرائیل اعلام کرده است که طی هفته گذشته و در جریان عملیات موسوم به «ارابههای گدعون» به بیش از ۶۷۰ هدف مرتبط با گروه افراطی حماس در غزه حمله کرده و دهها تن از اعضای این گروه را کشته است.
هنوز جزئیاتی درباره زمان و چگونگی ورود محدود غذا به نوار غزه اعلام نشده اما سخنگوی تام فلچر، مسئول هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل، گفت که مقامات اسرائیلی از این نهاد خواستهاند «تحویل محدود کمکها را از سر بگیرد» و مذاکرات درباره تدارکات «با توجه به شرایط میدانی» ادامه دارد.
در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از منابع هر دو طرف گزارش داده که در دور جدید مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس در دوحه قطر هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
بحران کنونی پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس هفتم اکتبر ۲۰۲۳ با یورش به جنوب اسرائیل نزدیک به ۱۲۰۰ تن را کشت و ۲۵۱ نفر را گروگان گرفت.
اسرائیل در پاسخ به این یورش، عملیات نظامی گستردهای را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که تاکنون بیش از ۵۳ هزار کشته بر جای گذاشته است.