وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد چهارمین دور مذاکرات هستهای با آمریکا با میانجیگری عمان روز شنبه، ۱۳ اردیبهشت، در رم برگزار میشود.
عباس عراقچی روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت در حاشیهٔ جلسهٔ هیئت دولت گفت محل مذاکره موضوع مهمی نیست که به خاطرش وقت تلف کنیم بلکه آنچه مهم است محتوای مذاکرات است.
او در خصوص زمان دستیابی به توافق با آمریکا اظهار داشت «زمانبندی مشخصی را تعیین نکردیم اما طبیعی است که ما اقلاً به دنبال مذاکرات فرسایشی و وقت تلف کردن نیستیم».
هدف از این مذاکرات محدود کردن برنامهٔ هستهای ایران در ازای رفع برخی تحریمهای فلجکننده علیه جمهوری اسلامی است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بارها تهدید کرده که اگر دو کشور به توافقی در این زمینه نرسند، تحریمهای ثانویه علیه تهران وضع خواهد شد و ایران «بمباران» میشود.
بیشتر در این باره: روبیو: اروپاییها باید برای اجرای مکانیسم ماشه علیه ایران تصمیم مهمی بگیرندوزیر خارجهٔ ایران روز چهارشنبه همچنین گفت که روز جمعه قرار است دیداری با نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان، طرفهای برجام، صورت گیرد.
دو منبع دیپلماتیک در این زمینه به رویترز گفتند که این دیدار در رم خواهد بود.
سه کشور اروپایی یاد شده تهدید کردهاند که اگر ایران به توافقی با ایالات متحده دست پیدا نکند، مکانیسم ماشه، که به معنی بازگرداندن تمام تحریمهای سازمان ملل علیه تهران است، را در تابستان کلید خواهند زد.
این مکانیسم که در برجام گنجانده شده است، اکتبر آینده منقضی خواهد شد.
دیدار با نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان در رم ظاهراً برای ارزیابی این نکته است که اروپاییها در مورد اعمال مجدد تحریمهای احتمالی سازمان ملل تا قبل از اکتبر، چه موضعی دارند.
طی سه هفتهٔ اخیر سه دور مذاکرهٔ هستهای بین واشینگتن و تهران برگزار شده که دو دور آن با میزبانی عمان در پایتخت این کشور و یک دور نیز با میانجیگری این سلطنتنشین در سفارت آن در رم بوده است. مقامهای ایران و آمریکا این گفتوگوها را «سازنده و مثبت» خواندهاند.
قطعنامهٔ ۲۲۳۱ که بر توافق برجام صحه گذاشت ده ساله است و اکتبر امسال این قطعنامه و از جمله بند مربوط به استفاده از گزینهٔ موسوم به مکانیسم ماشه منقضی میشود.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته گفت که سه کشور اروپایی طرف برجام باید «خیلی زود» درباره مکانیسم ماشه تصمیمگیری کنند.
ژاننوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، روز هشتم اردیبهشت ضمن حمایت از مذاکرات بین تهران و واشینگتن اعلام کرد که درصورت عدم حصول توافق، اروپا در بازگرداندن تحریمهای ایران تردید نمیکند.
دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دوره اول ریاستجمهوری خود خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و ایران پس از آن برخی تعهدات هستهای خود ذیل این توافق را کنار گذاشته و سطح غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش داده که به سطح نظامی و دستیابی به سلاح اتمی بسیار نزدیک است.
بیشتر در این باره: ترامپ: بهنظرم ایران خواهان مذاکره است و برای اقدام نظامی علیه تهران عجله ندارم