وزیر خارجه فرانسه ضمن حمایت از مذاکرات هستهای بین تهران و واشینگتن اعلام کرد که کشورش با نزدیک شدن به زمان انقضای برجام، با مقامهای آمریکا در تماس نزدیک است و «تا تابستان تصمیم مهمی خواهیم گرفت».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم با اشاره به تلاشهای متعدد دیپلماتیک، از «اهمیت عظیم» لحظه کنونی سخن گفت.
اظهارات ژاننوئل بارو و رافائل گروسی شامگاه دوشنبه هشتم اردیبهشت و پس از حضور آنها در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل بیان میشد.
وزیر خارجه فرانسه که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت در ماه جاری میلادی را بر عهده دارد گفت: «ایران از تمام مرزهایی که متعهد به رعایت آنها شده بود عبور کرده» و «در آستانه دستیابی به سلاحهای هستهای است».
او با تاکید بر اینکه فرانسه از مذاکرات جاری بین واشنگتن و تهران حمایت میکند گفت: «آنچه به نفع اروپا است این است که ایران هرگز بمب نداشته باشد.»
همچنین به گفته آقای بارو، فرانسه با نزدیک شدن به زمان انقضای توافق برجام، از نزدیک با مقامات آمریکایی از جمله مارکو روبیو و استیو ویتکاف در تماس است.
در سه هفته اخیر سه دور مذاکره هستهای بین واشینگتن و تهران برگزار شده و مقامهای هر دو کشور این گفتوگوها را سازنده خواندهاند.
قطعنامه ۲۲۳۱ که بر توافق برجام صحه گذاشت ده ساله است و اکتبر امسال این قطعنامه و از جمله بند مربوط به استفاده از گزینه موسوم به مکانیسم ماشه منقضی میشود.
هفته گذشته مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، گفت که سه کشور اروپایی طرف برجام باید «خیلی زود» درباره مکانیسم ماشه (بازگشت خودکار تحریمها) تصمیمگیری کنند.
بیشتر در این باره: روبیو: اروپاییها باید برای اجرای مکانیسم ماشه علیه ایران تصمیم مهمی بگیرندوزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه «ما تا تابستان تصمیمی مهم درباره اِعمال مجدد تحریمهایی که ۱۰ سال پیش لغو شدند خواهیم گرفت»، گفت: «البته این به تعهداتی که ایران مایل به انجام آن است بستگی دارد.»
او در عین حال افزود که هر دو طرف (ایران و آمریکا) تمایل خود را برای دستیابی به توافق نشان دادهاند؛ توافقی که «منجر به عقبنشینی برنامه هستهای ایران به طریق مشخص، ملموس و قابل تایید شود».
گروسی: لحظه فعلی خیلی مهم است
رافائل گروسی نیز که در کنار وزیر خارجه فرانسه بود به خبرنگاران گفت در حال حاضر فرآیندهای دیپلماتیک متعددی در حال انجام است و نشانگر «اهمیت عظیم» لحظه کنونی است.
او به طور خاص به مذاکرات هستهای ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت که «در تماس مداوم» با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکاست و با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، هم رایزنی میکند تا اطمینان حاصل شود که آژانس قادر به حفظ قابلیتهای نظارتی فنی خود خواهد بود.
آقای گروسی در پاسخ به پرسشی در مورد نظارتهای آژانس بر فعالیتهای ایران گفت: «آنجا حضور داریم، بازرسی میکنیم. این طور نیست که کاملا کور شده باشیم، اما نسبت به دیدی که قبلا داشتیم، چیزهای زیادی را از دست دادهایم.»
او تأکید کرد که در حال حاضر برای آژانس «بسیار دشوار» است که تایید کند فعالیتهای هستهای ایران کاملا با توافقات قبلی مطابقت دارد».
نظارتهای آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران از سال ۱۴۰۲ و به دنبال اخراج چند تن از بازرسان مجرب آژانس از ایران کاهش یافته است.
افزایش تنشها بر سر برنامه هستهای ایران از جمله به دو دلیل عدم همکاری تهران با بازرسان آژانس، و افزایش تولید اورانیوم با غنای نزدیک به درجه تسلیحاتی رخ داد.
رافائل گروسی ابراز امیدواری کرد که در مسیرهای دیپلماتیک و مسیرهای فنی «به طور همزمان» پیشرفت حاصل شود.
آقای گروسی همچنین در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرده است «برنامه هستهای رو به گسترش ایران همچنان یک مسئله جدی است».
مدیرکل آژانس هفته گذشته به تهران سفر کرد و با عباس عراقچی و محمد اسلامی، وزیر خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دیدار و گفتوگو کرد.
روز دوشنبه تیم فنی آژانس در تهران گفتوگوهایی با طرف ایرانی داشت و سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که این گفتوگوها در راستای «تفاهمهای حاصلشده» در سفر اخیر رافائل گروسی صورت گرفت.
بنابر این گزارش، گفتوگوهای فنی روز دوشنبه به ریاست ماسیمو آپارو، معاون پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و بهروز کمالوندی، معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی ایران، انجام شد.
دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دوره اول ریاست جمهوری خود خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و ایران پس از آن برخی تعهدات هستهای خود ذیل این توافق را کنار گذاشته و سطح غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش داده که به سطح نظامی بسیار نزدیک است.