لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۴:۳۳

پیشنهاد پوتین برای مذاکره با اوکراین در ترکیه؛ نادیده گرفتن درخواست آتش‌بس فوری


رئیس جمهور روسیه درخواست‌ها برای برقراری آتش‌بس فوری ۳۰ روزه در جنگ اوکراین را نادیده گرفت و در عوض پیشنهاد برگزاری مذاکرات صلح مستقیم با اوکراین، احتمالا ۲۵ اردیبهشت در استانبول، را مطرح کرد.

ولادیمیر پوتین بامداد یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در جمع خبرنگاران پیشنهاد داد که مذاکرات صلح روسیه و اوکراین که آوریل ۲۰۲۲، چند هفته پس از آغاز تهاجم تمام‌عیار مسکو، برگزار شده بود «از سر گرفته شود».

رئیس جمهور روسیه گفت: «ما مصمم به مذاکرات جدی هستیم... تا ریشه‌های درگیری را از بین ببریم». او اغلب از چنین عباراتی برای مخالفت با خواست اوکراین برای پیوستن به ناتو و اصرار به بی‌طرف ماندن کی‌یف استفاده کرده است.

ولادیمیر پوتین سخنان خود در کرملین را که پس از ساعت یک و نیم بامداد بیان می‌شد، با تجلیل از جشن‌های «روز پیروزی» به مناسبت پایان جنگ جهانی دوم آغاز کرد و سپس به اظهاراتی در مورد جنگ اوکراین پرداخت.

او گفت: «ما این احتمال را رد نمی‌کنیم که در طول این مذاکرات [با اوکراین] بتوانیم در مورد آتش‌بس جدیدی توافق کنیم.»

ساعاتی پیش از این اظهارات، رهبران آلمان، فرانسه، لهستان و بریتانیا با حضور در کی‌یف و در کنار ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، خواستار آتش‌بس ۳۰ روزه بی‌قید و شرط شدند.

سران این کشورهای اروپایی با بیان اینکه توافق کرده‌اند آتش‌بس باید از دوشنبه آغاز شود، به مسکو هشدار دادند که در صورت امتناع از پذیرش آتش‌بس پیشنهادی، با تحریم‌های جدید «گسترده» روبه‌رو خواهد شد.

رئیس جمهور روسیه در سخنان خود در بامداد یکشنبه اشاره صریحی به درخواست آتش‌بس رهبران اروپایی نکرد.

پیشنهاد آتش‌بس فوری

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در سفر خود به کی‌یف به روسیه هشدار داد که در صورت رد آتش‌بس ۳۰ روزه در جنگ اوکراین، با پیامدهایی روبه‌رو خواهد شد.

مکرون روز شنبه ۲۰ اردیبهشت در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «صلح عادلانه و پایدار با یک آتش‌بس کامل و بی‌قیدوشرط آغاز می‌شود. اگر مسکو همچنان مانع‌تراشی کند، فشارها را افزایش خواهیم داد، به‌طور مشترک، به‌عنوان اروپایی‌ها و در هماهنگی نزدیک با ایالات متحده.»

او به نوع این فشارها و پیامدها اشاره‌ای نکرد.

رئیس‌جمهور فرانسه اما تأکید کرد که اوکراین پیشتر طرح آتش‌بس ۳۰ روزه ارائه‌شده توسط واشینگتن در ۱۱ مارس را پذیرفته است، اما روسیه همچنان با تعلل، پیش‌شرط‌گذاری و ادامه جنگ اشغالگرانه خود، این طرح را به تأخیر می‌اندازد.

مکرون در مصاحبه‌ای در حین سفر به کی‌یف برای دیدار با رهبران اروپایی، نیز گفت: «اگر آتش‌بس ۳۰ روزه برقرار شود، همان‌طور که کشورهای غربی پیشنهاد داده‌اند، ما به دنبال گفت‌وگوهای مستقیم بین اوکراین و روسیه خواهیم بود و آماده کمک هستیم.»

همزمان، در کنار رئیس‌جمهور فرانسه، رهبران سه کشور اروپایی دیگر، یعنی آلمان، بریتانیا و لهستان، با هدف فشار برای آتش‌بس، روز شنبه به‌طور مشترک وارد کی‌یف شدند. فریدریش مرتس، صدراعظم جدید آلمان، همراه با مکرون و نخست‌وزیر بریتانیا، کی‌یر استارمر، با قطار به پایتخت اوکراین رسیدند و سپس با نخست‌وزیر لهستان، دونالد توسک، و رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، دیدار کردند.


این رهبران در مراسمی در میدان استقلال کی‌یف به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم شرکت کردند، شمع‌هایی را در یادبود موقت پرچم‌ها برای سربازان و غیرنظامیان اوکراینی کشته‌شده روشن کردند.

رهبران اروپایی در بیانیه‌ای مشترک تأکید کردند: «ما حمایت خود از درخواست رئیس‌جمهور ترامپ برای توافق صلح را تکرار می‌کنیم و از روسیه می‌خواهیم که از مانع‌تراشی برای دستیابی به صلح پایدار دست بردارد. به همراه ایالات متحده، از روسیه می‌خواهیم با یک آتش‌بس کامل و بی‌قیدوشرط ۳۰ روزه موافقت کند تا فضایی برای گفت‌وگوهای صلح فراهم شود.»

رهبران لهستان، بریتانیا، فرانسه و آلمان در کی‌یف
رهبران لهستان، بریتانیا، فرانسه و آلمان در کی‌یف

در حالی که تلاش‌ها برای توافق بر سر آتش‌بس ادامه دارد، نیروهای روسیه همچنان به حملات خود در طول جبهه‌ای به طول حدود ۱۶۰۰ کیلومتر ادامه می‌دهند. روز شنبه، مقامات محلی در منطقه سومی در شمال اوکراین گزارش دادند که در نتیجه گلوله‌باران روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته، سه نفر کشته و چهار نفر زخمی شدند. همچنین، در شهر جنوبی خرسون، یک مرد غیرنظامی در اثر حمله پهپادی روسیه جان باخت.

امانوئل مکرون در نشست خبری در کی‌یف گفت: «آنچه با لهستان، آلمان و بریتانیا شاهد آن هستیم، لحظه‌ای تاریخی برای دفاع اروپاست. این نشان‌دهندهٔ استقلال بیشتر برای امنیت ماست، نه‌تنها برای اوکراین، بلکه برای همهٔ ما. این آغاز دوران جدیدی است، دورانی که اروپا خود را به‌عنوان یک قدرت می‌بیند.»

XS
SM
MD
LG