عزاداری در «فستیوال کوچه» برای حادثه بندر رجایی
فستیوال موسیقی و فرهنگ «کوچه» که در بندر بوشهر جریان دارد، درپی دریافت خبر وقوع انفجار در بندرعباس با عزاداری همراه شده است.
فستیوال کوچه رویدادی غیرحکومتی و مردمی در بوشهر است که با هدف حفظ موسیقی محلی، تقویت گردشگری و معرفی فرهنگ بومی این استان برگزار میشود.
برگزاری امسال این فستیوال با جنجالهایی همراه بود و در پی آغاز چهارمین دوره فستیوال کوچه در بوشهر، تعدادی از معترضان روز شنبه ششم اردیبهشت مقابل استانداری تجمع کردند؛ اعتراضهایی که در همراهی با مخالفت برخی امامان جمعه با برگزاری این جشنواره انجام شده است.
افزایش تعداد جانباختگان انفجار بندرعباس به ۲۵ نفر
به گزارش خبرگزاری میزان، مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، از افزایش تعداد جانباختگان انفجار اسلکه رجایی به ۲۵ نفر خبر داد.
به گفته او، تا کنون ۲۱ جسد از جانباختگان حادثه تحویل پزشکی قانونی استان شده است و ۴ پیکر هم در حال انتقال به پزشکی قانونی است.
بنابر این گزارش،تا کنون اجساد ۱۰ نفر از جانباختگان احراز هویت شده است که ۲ نفر از آنها زن و ۸ نفر مرد هستند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در مورد آمار مصدومان انفجار در بندر عباس گفته است که «۱۱۳۹ مراجعه به مرکز درمانی صورت گرفته است که از این میزان تعدادی از طریق خطوط هوایی به شیراز و لارستان اعزام شدهاند.»
بررسی علل احتمالی انفجار بندرعباس در رسانههای جهان
با افزایش گمانهزنیها، روزنامه معاریو، چاپ اسرائیل، روز شنبه نوشت که منابع ارتش اسرائیل میگویند که ارتش اسرائیل در انفجار روز شنبۀ بندر رجایی دخالتی نداشته است.
در همین حال، رویترز روز یکشنبه خبر داد که دفتر نخستوزیری اسرائیل و ارتش این کشور، در پاسخ به پرسشهای رویترز دربارهٔ احتمال نقش داشتن در انفجار روز شنبه، هنوز اظهارنظری نکردهاند.
رویترز در گزارش خود مینویسد که در سالهای اخیر، مجموعهای از حوادث مرگبار، زیرساختهای انرژی و صنعتی ایران را تحت تأثیر قرار داده است؛ بسیاری از این حوادث، همچون انفجار روز شنبه، ناشی از سهلانگاری دانسته شدهاند. این حوادث شامل آتشسوزی پالایشگاهها، انفجار گاز در یک معدن زغالسنگ و حادثهای در جریان تعمیرات اضطراری در بندرعباس در سال ۲۰۲۳ بود که به مرگ یک کارگر انجامید.
مقامهای جمهوری اسلامی برخی دیگر از این حوادث را به دشمن دیرینه خود، اسرائیل، نسبت دادهاند. تهران اسرائیل را مسئول حمله به خطوط لوله گاز ایران در فوریه ۲۰۲۴ دانست، و در سال ۲۰۲۰ رایانههای بندر شهید رجایی هدف یک حمله سایبری قرار گرفت.
روزنامه واشینگتن پست گزارش داده بود که این حمله احتمالاً توسط اسرائیل و در واکنش به حمله سایبری پیشین ایران صورت گرفته است.
«مسئله سوخت موشک»
در همین حال، نیویورک تایمز به نقل از یک فرد مرتبط با سپاه پاسداران که خواسته نامش فاش نشود گزارش داد که انفجار محموله سدیم پرکلرات، ماده اصلی سوخت جامد موشک، دلیل انفجار در بندر رجایی بوده است.
پیشتر شرکت امنیت دریایی امبری به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود نشانههایی وجود دارد که این انفجار ناشی از ذخیرهسازی نامناسب سدیم پرکلرات در این بندر بوده است.
رادیو فردا مستقلاً قادر به تأیید یا رد این گزارشها نیست.
بنابر این گزارشها، به گفته منابع امنیتی، این ماده پیشتر از چین به ایران منتقل شده و کشتیهای «گلبن» و «جیران» حامل این محموله بودهاند. مقامات ایرانی تاکنون دریافت این محموله را تأیید نکرده و بر ادامه بررسی علت حادثه تأکید کردهاند.
بهمنماه گذشته روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که به دنبال حملات موشکی ایران و حزبالله به سمت اسرائیل، ذخایر سوخت موشکی ایران به پایان رسیده و تهران قرار است ماده شیمیایی لازم برای تولید سوخت موشک را از چین وارد کند.
اعلام سه روز عزای عمومی در استان هرمزگان
در پی وقوع انفجار و آتشسوزی گسترده در بندر رجایی، استاندار هرمزگان سه روز عزای عمومی در این استان اعلام کرد.
محمد آشوری صبح یکشنبه به تلویزیون رسمی ایران گفت که این سه روز از امروز آغاز میشود.
او همچنین با اعلام اینکه آمار جانباختگان به ۱۸ تن رسیده است گفت احتمال افزایش تعداد قربانیان وجود دارد.
شمار جانباختگان به ۱۸ نفر افزایش یافت
مدیرکل مدیریت بحران استان هرمزگان اعلام کرد شمار جانباختگان انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی به ۱۸ نفر افزایش یافت. مهرداد حسنزاده صبح یکشنبه به تلویزیون رسمی ایران گفت که این رقم بر اساس «آخرین بررسیهای انجام گرفته» است.
در همین حال ارائه آمار متفاوت درباره تعداد مصدومان این انفجار و آتشسوزی ادامه دارد.
رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت ایران در نخستین ساعت بامداد یکشنبه با ارائه فهرست، تعداد پذیرششدگان در بیمارستانهای بندرعباس را ۱۰۸۶ نفر اعلام کرد و گفت ۳۵۷ نفر از آنها هنوز بستری هستند.
با این حال صبح یکشنبه استاندار هرمزگان تعداد مصدومان را «حدود ۷۵۰ نفر» و رئیس مدیریت بحران این استانداری این رقم را ««بالغ بر ۸۰۰ نفر» اعلام کردند. اواخر شامگاه شنبه نیز اسکندر مومنی، وزیر کشور، تعداد کل مصدومان را «حدود ۷۵۰ نفر» ذکر کرده بود.
به گفته وزارت بهداشت: ۷۲۹ نفر از مصدومان حادثه بندرعباس ترخیص شدند، ۳۵۷ نفر بستری هستند، ۲۱ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستریاند و ۵ نفر هم سوختگی بالایی دارند.
گزارش نیویورک تایمز درباره وجود مواد اصلی سوخت موشک در محل انفجار
در پی انتشار گزارش آسوشیتدپرس درباره انفجار ماده شیمایی مربوط به سوخت جامد موشک در بندر رجایی، روزنامه نیویورک تایمز هم به نقل از یک منبع این گزارش را تایید کرد.
نیویورک تایمز به نقل از یک فرد مرتبط با سپاه پاسداران که خواسته نامش فاش نشود گزارش داد که انفجار محموله سدیم پرکلرات، ماده اصلی سوخت جامد موشک، دلیل انفجار در بندر رجایی بوده است.
پیشتر شرکت امنیت دریایی امبری به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود نشانههایی وجود دارد که این انفجار ناشی از ذخیرهسازی نامناسب سدیم پرکلرات در این بندر بوده است.
بهمنماه گذشته روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که به دنبال حملات موشکی ایران و حزبالله به سمت اسرائیل، ذخایر سوخت موشکی ایران به پایان رسیده و تهران قرار است ماده شیمیایی لازم برای تولید سوخت موشک را از چین وارد کند.
فایننشال تایمز آن زمان گزارش داده بود که دو کشتی ایرانی به نامهای گلبن و جیران قرار است به زودی محمولههای سدیم پرکلرات را که برای سوخت جامد پیشرانه موشک ضروری است، از چین به ایران منتقل کنند.
چندی پیش نشریه نیوزویک گزارش داد که کشتی جیران نهم فروردین به بندرعباس رسیده است.
مقامهای ایران با تاکید بر اینکه «علت حادثه در دست بررسی است»، آنچه را «شایعات» و «گمانهزنی» خواندهاند رد کردهاند.
دادستانی کل ایران هم از دادستانهای سراسر کشور خواسته است با افرادی که در مورد حادثه بندر رجایی «مبادرت به مخدوش کردن امنیت روانی جامعه و تشویش اذهان عمومی» میکنند به سرعت برخورد کند.
نگاه روزنامههای تهران به انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی
انفجار و آتشسوزی در اسکله بندر رجایی به صفحه اول بیشتر روزنامههای صبح تهران راه یافته و این روزنامهها با تیترهایی مانند شوک، تراژدی و معما به این انفجار پرداختهاند.
وزارت بهداشت شمار مصدومان را بیش از هزار نفر اعلام کرد
وزارت بهداشت ایران در نخستین دقایق بامداد یکشنبه مصدومان انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی را که در بیمارستان پذیرش شده بودند ۱۰۸۶ نفر اعلام کرد و گفت اکثر آنها ترخیص شدهاند.
حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با انتشار جدولی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که تاکنون ۷۲۹ نفر ترخیص شدهاند و «از میان ۳۵۷ نفری که به دلایلی متفاوت بستریاند، ۲۱ نفر در آیسییو بستری شدند.»
همچنین به نوشته این مقام وزارت بهداشت، پنج نفر از مصدومان هم «سوختگی بالایی» دارند.
در ساعات پیش از آن اسکندر مومنی، وزیر کشور، تعداد مصدومان را «حدود ۷۵۰ نفر» ذکر کرده بود.
وزیر کشور: شمار کشتهها به ۱۴ نفر افزایش یافت
وزیر کشور ایران اعلام کرد که تعداد فوتیهای انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی به ۱۴ تن افزایش یافته است.
اسکندر مومنی اواخر شامگاه شنبه در بندر عباس گفت: «متاسفانه شش نفر دیگر هم به آمار فوتیها اضافه شدند» و آمار جانباختگان به ۱۴ نفر افزایش پیدا کرد.
او همچنین تعداد مصدومان را حدود ۷۵۰ نفر ذکر کرد و گفت با ترخیص تعداد دیگری از آنها، در حال حاضر ۳۰۰ نفر در بیمارستانها بستری هستند.
همچنین پيرحسين كوليوند، رئیس جمعیت هلال احمر ایران، شامگاه شنبه گفت: در حال حاضر ٣٠٠ نفر در بيمارستانهاى بندرعباس بستری هستند و «چند بیمار که نیاز به حمایت بیشتر دارند امشب به تهران اعزام میشوند».
بهدلیل «آلایندههای خطرناک»، شهرستان بندرعباس روز یکشنبه تعطیل اعلام شد
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اعلام کرد تمام مدارس، دانشگاهها و ادارات شهرستان بندرعباس در روز یکشنبه ۷ اردیبهشت تعطیل خواهد بود.
پیشتر، فرماندار بندرعباس اعلام کرده بود براساس تصمیم شورای مدیریت استان، روز یکشنبه تمامی مدارس شهرستان بندرعباس تعطیل است.
اعلام تعطیلی کامل در بندرعباس بهدلیل هشدار وزارت بهداشت است که بهدلیل «احتمال انتشار آلایندههایی نظیر آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهر» شرایط اضطرار آلودگی هوا اعلام کرده است.
انفجار مهیب ظهر امروز در بندر رجایی دقایقی پس از یک آتشسوزی شدید رخ داد و پس از آن آتشسوزی گسترش یافت و مأموران آتشنشانی و امداد هنوز موفق به مهار آن نشدهاند. تازهترین گزارشها در شامگاه از نفوذ آتش به پایانۀ کانتینری این بندر حکایت دارد و وزیر کشور گفته است همچنان بر اطفای حریق تمرکز دارند.
همزمان دود سیاه و غلیظی که ممکن است حاوی «آلایندههای خطرناک» باشد، آسمان بندرعباس را فرا گرفته است.
این در حالی است که مقامات رسمی هنوز هیچگونه اطلاعرسانی از نوع و جنس مواد آتشگرفته در مرحلۀ اول و انفجار مهیب ناشی از آن انجام ندادهاند.