دور دوم گفتوگوهای هستهای ظهر به وقت تهران آغاز میشود
دور دوم گفتوگوهای هستهای میان ایران و ایالات متحده، روز شنبه در رم، طبق اعلام تلویزیون دولتی ایران، در حدود ظهر به وقت تهران آغاز خواهد شد.
این مذاکرات درحالی پی گرفته میشود که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مصاحبهای با روزنامه فرانسوی لوموند هشدار داده که ایران فاصله زیادی با توانایی ساخت بمب هستهای ندارد. او گفته است طرفین در «مرحلهای بسیار حساس» هستند و برای دستیابی به توافق، زمان چندانی ندارند.
در حال حاضر، ایران اورانیوم را تا غنای ۶۰ درصد تولید میکند؛ رقمی بسیار بالاتر از سقف ۳٫۶۷ درصدی توافق ۲۰۱۵، اما هنوز پایینتر از آستانه ۹۰ درصدی مورد نیاز برای کاربرد نظامی.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در آستانه دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در رم گفت که واشینگتن باید درباره آنچه او «مواضع متناقض» مقامهای آمریکایی خواند، شفافسازی کند. او تأکید کرد که مواضع ایران در زمینه رفع تحریمها و مسائل هستهای مشخص است و به طرف مقابل منتقل شده. بقایی همچنین هشدار داد که تکرار روشهای گذشته بینتیجه خواهد بود و پیشرفت تنها در صورت «واقعبینی آمریکا» و پرهیز از «تأثیرپذیری از اسرائیل» ممکن است.
در همین حال، به نوشته خبرگزاری رویترز، تحلیلگران میگویند آمریکا خواهان گنجاندن موضوعات دیگری از جمله برنامه موشکی ایران و حمایت تهران از گروههای مسلح منطقهای در مذاکرات است.
مقامات ایرانی اما این موارد را خطوط قرمز خود خوانده و اعلام کردهاند که حق غنیسازی اورانیوم «قابل مذاکره نیست.»
ایران همچنین هشدار داده در صورت فعالسازی سازوکار بازگشت خودکار تحریمها ممکن است از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) خارج شود.
مذاکرات رم در روزنامههای امروز تهران
صفحه اول روزنامههای چاپ تهران در روز شنبه عمدتا به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا اختصاص یافته است.
این روزنامهها افزون بر انتشار تحلیلهایی درباره مذاکرات، به رفت و آمدهای دیپلماتیک روزهای اخیر پرداخته و از جمله به سفر عباس عراقچی به مسکو، سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و دیدار وزیر دفاع عربستان با رهبر جمهوری اسلامی اشاره کردهاند.
برخی روزنامهها نیز به اظهارات چند امام جمعه در ارتباط با مذاکرات پرداختهاند. از جمله احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد، گفته است که بین ایران و آمریکا «چیزی جز دشمنی وجود ندارد».
احمد خاتمی، امام جمعه تهران، هم با تاکید بر اینکه طرف آمریکایی را در مذاکرات «خودی ندانید»، گفت: «در مذاکرات خط قرمز داریم.»
عباس عراقچی وارد رم شد
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، بامداد شنبه برای شرکت در دور دوم مذاکرات هستهای با آمریکا وارد رم، پایتخت ایتالیا، شد.
رسانههای ایران گزارش دادهاند که در این دور از مذاکرات نیز مجید تخت روانچی، کاظم غریبآبادی و اسماعیل بقایی، معاونان وزارت خارجه، و بهزاد صابری، مشاور وزیر خارجه، آقای عراقچی را همراهی میکنند.
عباس عراقچی یک روز پیشتر سفر خود به مسکو را به پایان رساند و با اشاره به «گفتوگوهای پربار» با مقامهای روسیه، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در این برهه حساس، ایران و روسیه شرکای راهبردی هستند» و «ما در اوج همکاری با روسیه در تاریخ روابط ۵۰۰ ساله خود هستیم».
وزیر خارجه عمان، میانجی مذاکرات ایران و آمریکا، با همتای ایتالیایی خود دیدار کرد
بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان که میانجیگری مذاکرات هستهای ایران و آمریکا را بر عهده دارد، روز جمعه وارد رم شد و با آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش وزارت خارجه عمان، آقای البوسعیدی در این دیدار از همتای ایتالیایی خود به دلیل حمایت از گفتوگوهای ایران و آمریکا و فراهم کردن تسهیلات لازم برای انجام دور دوم این مذاکرات در رم قدردانی کرد.
همچنین بنابر این گزارش، وزیران خارجه دو کشور بر «حمایت از رویکرد دیپلماسی و گفتوگو در مقابله با چالشها و دستیابی به امنیت، ثبات و رفاه برای همه» تاکید کردند.
واشینگتن پست: در دولت آمریکا دو اردوگاه متفاوت درباره مذاکره با ایران یا اقدام نظامی پدید آمده
روزنامه واشینگتن پست به نقل از دو مقام آمریکایی و چند منبع مطلع گزارش داده که همزمان با گفتوگوهای هستهای بین ایالات متحده و ایران، برخی مقامهای دولت دونالد ترامپ حامی اقدام نظامی برای از بین بردن تواناییهای بالقوه جمهوری اسلامی در ساخت هستهای هستند.
این روزنامه نام هیچ یک از منابع خود را ذکر نکرده و کاخ سفید نیز هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده است.
به نوشته واشینگتن پست، مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، و همچنین چهرههایی بیرون از دولت مانند روپرت مرداک و آیزاک پرلموتر حامیان اقدام نظامی علیه ایران هستند.
واشینگتن پست همچنین نوشته که جیدی ونس، معاون رئیس جمهور، و تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، نسبت به پیامدهای احتمالی یک درگیری جدید در خاورمیانه محتاطتر هستند؛ همچنین به نوشته این روزنامه، تاکر کارلسون روزنامهنگار محافظهکار نیز در گفتوگو با آقای ترامپ توصیه به دیپلماسی کرده است.
پنج توصیه بنیاد کارنگی به مذاکرهکنندگان آمریکا در برابر ایران
بنیاد کارنِگی برای صلح بینالمللی با انتشار مقالهای با عنوان «پنج درس برای مذاکرات هستهای کنونی ایران» به مواردی که باید در این مذاکرات در نظر گرفته شوند پرداخته است.
این مقاله در نخستین مورد بر اهمیت «نظارت و راستیآزمایی» تاکید کرده و نوشته است به دلیل پیشرفتهای ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم، هر توافق جدیدی باید شامل محدودیتهای قابل راستیآزمایی در فعالیتهایی باشد که نشاندهنده حرکت به سمت ساخت بمب است.
مقاله کارنگی با اشاره به اینکه در توافق برجام محاسبهای به عنوان «زمان گریز هستهای» مطرح و تثبیت شد، نوشته است: به دلیل افزایش تجربه عملیاتی ایران، ممکن است زمان گریز هستهای دیگر ساختار مناسبی در مذاکرات فعلی نباشد و از این رو طرف آمریکایی برای محک زدن فنی به ابزارهایی نیاز دارد و در انجام این محاسبات «دانش فنی حیاتی است».
سومین نکته این مقاله به حضور کشورهای متعدد در روند مذاکرات و دستیابی به توافق هستهای قبلی (برجام) پرداخته و نوشته است اگر طرف آمریکایی میخواهد شانس اجرای موفق توافق جدید را به حداکثر برساند، حمایت و مشارکت متحدان و شرکا (و شاید مخالفان) بسیار مهم است.
مقاله بنیاد کارنگی در چهارمین نکته خود تاکید کرده است که نباید به اصل «توافق بر سر همه چیز یا هیچ چیز» تکیه کرد و راضی شدن به اینکه اولویتهای استراتژیک برآورده شوند ارزشمند است.
آخرین نکته این مقاله نیز با عنوان «همه طرفها باید برنده شوند» تاکید کرده که توافق زمانی حاصل میشود که همه طرفها باور داشته باشند به پیروزی رسیدهاند.
ترامپ: دستیابی ایران به سلاح هستهای زندگی همه را با خطر جدی روبهرو میکند
رئیس جمهور ایالات متحده در آستانه مذاکرات رم بار دیگر بر تعهد خود به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تاکید کرد.
دونالد ترامپ شامگاه جمعه در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که میخواهد ایران کشوری عالی و موفق باشد اما به هیچ وجه نباید سلاح هستهای داشته باشد.
آقای ترامپ افزود: «ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد؛ اگر سلاح هستهای داشته باشد همه شما بسیار ناراحت خواهید شد و زندگی همه شما در خطر جدی خواهد بود.»
گفتوگوی آقای ترامپ با خبرنگاران به دلیل بروز مشکل پزشکی برای یکی از حاضران نیمهکاره ماند.
رضا پهلوی: جمهوری اسلامی از دیپلماسی برای خرید زمان بهره میبرد
شاهزاده رضا پهلوی در آستانه دور دوم مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا هشدار داد که این مذاکرات صلح را به خاورمیانه نخواهد آورد و «جمهوری اسلامی با صداقت وارد مذاکره نمیشود».
او با تاکید بر اینکه «جمهوری اسلامی اکنون در ضعیفترین موقعیت خود در ۴۶ سال گذشته قرار دارد» در بیانیه خود نوشت: «از ایالات متحده و متحدانش در بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا میخواهم که در کنار ملت ایران بایستند. با مردم ایران همراه شوید و با رژیم افراطی در تهران معامله نکنید.»
پزشکیان درباره مذاکرات: اگر بتوانیم به صلح برسیم دستاوردهای بزرگی خواهیم داشت
رئیس جمهور ایران در آستانه مذاکرات هستهای ایران و آمریکا گفت: «حرکت خودمان را گره نزدیم به گفتوگوها.»
مسعود پزشکیان روز جمعه در بازدید از وزارت بهداشت گفت: «کاملا مطمئنام اگر بتوانیم به یک صلح و آرامش برسیم، قطعاً خیلی دستاورد خواهد داشت.»
او در عین حال گفت که در غیر این صورت «این طور نیست که خواهیم مرد یا مشکل پیدا خواهیم کرد».