لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۱:۰۲
زنی در تهران در حالی که چتر روی سر خود گرفته تا از گرما در امان باشد
زنی در تهران در حالی که چتر روی سر خود گرفته تا از گرما در امان باشد

آمنه‌سادات ذبیح‌پور به حضور در جلسه بعدی دادگاه سپیده قلیان «ملزم شد»

۲۲:۴۴ ۲۶.۴.۱۴۰۲

واکنش محمد خاتمی به بازگشت گشت ارشاد: جامعه را ملتهب‌تر خواهد کرد

محمد خاتمی روز دوشنبه با اشاره به این‌که او بارها «خطر خودبراندازى و فروپاشى اجتماعى» را تکرار کرده است گفت که این خطر با بازگشت گشت ارشاد «بیش از پیش خودنمایی می‌کند».

رئیس‌جمهور پیشین ایران در میان جمعی از مشاوران خود گفت: «به نظر مى‌رسد خطر خودبراندازى كه بارها از آن سخن گفته شده است با بازگشت مجدد فعاليت گشت ارشاد و نيز برخوردهاى پلیسی، امنيتى و احكام قضايى نامتعارف نسبت به مسائل اجتماعى خصوصاً با بانوان، بيش از پيش خودنمايى مى‌كند.»

سخنگوی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی روز یکشنبه از استقرار گشت‌های خودرویی و پیاده برای آن چه مقابله با «بی‌حجابی» خواند، خبر داد.

او گفت که در نتیجه استقرار این گشت‌ها با کسانی که «پوششِ خارج از عرف» دارند و به گفته او «همچنان بر هنجارشکنی خود اصرار دارند»، برخورد خواهد شد.

رسانه‌های ایران این اظهارات سخنگوی نیروی انتظامی را به معنی «بازگشت گشت‌های ارشاد به خیابان‌ها» دانسته‌اند.

محمد خاتمی در صحبت‌های روز دوشنبه با بیان این مطلب که از «بی‌تدبیری مسؤلان اصلی» جمهوری اسلامی شگفت‌زده شده است، افزود: با توجه به «هزینه‌های سنگینی که جامعه پرداخت کرده و لطماتى كه به حيثيت اسلام وارد آمده»، این مسؤلان نه تنها باید با این رفتارها مقابله کنند بلکه باید با «مسببان و مباشران» برخورد کنند.

او در پایان گفت که ادامه این روش‌های غلط «جامعه ملتهب ما را بيش از گذشته ملتهب‌تر خواهد كرد».

۲۰:۴۵ ۲۶.۴.۱۴۰۲

خبرگزاری فارس خواستار اعطای «امکانات ویژه» به دانشجویان محجبه شد

خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، درخواست کرده که «امکانات خاص برای دانشجویان محجبه در دانشگاه‌ها» فراهم شود.

این رسانه روز دوشنبه با بیان این‌که «رعایت کردن حجاب بی‌زحمت نیست»، نوشت: «در حال حاضر وضعیت حجاب در جامعه زیاد خوب نیست و نوجوانان و جوانان ما هم که حجاب را رعایت می‌کنند با دیدن چنین صحنه‌‌هایی نیاز به یک طرح تشویقی دارند.»

این رسانه توضیح نداد که با وجود حمایت شدید نهادهای حکومتی از طرفداران حجاب اجباری، چرا رعایت کردن پوشش مورد نظر جمهوری اسلامی «بی‌زحمت نیست».

پس از مرگ مهسا (ژینا) امینی حین بازداشت توسط گشت ارشاد که به اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به عنوان گسترده‌ترین اعتراضات علیه جمهوری اسلامی دامن زد، موج فزاینده مخالفت زنان با حجاب اجباری آغاز شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر از انواع اقدامات از جمله تهدیدهای مکرر علیه زنان، پلمب مراکز تجاری و تفریحی، محرومیت زنان بدون حجاب از خدمات عمومی، بازداشت و برخورد خیابانی، توقیف خودرو و در هفته‌های اخیر از «مجازات‌های آزاردهنده با اعمال شاقه» برای اعمال دوباره حجاب اجباری استفاده کرده‌اند، اما همه این روش‌ها در مقابل نافرمانی مدنی زنان ایران تاکنون ناکام مانده است.

در متن روز دوشنبه فارس آمده است: «با تشویق باید کاری کنیم که کودکان و نوجوانان‌مان حجاب را کنار نگذارند.»

این خبرگزاری پیشنهاد کرد که تخفیفات ویژه‌ای برای «امکانات ورزشی یا سفرهای زیارتی و غیره» به طرفداران حجاب اجباری داده شود.

این رسانه نزدیک به سپاه در حالی این پیشنهاد را مطرح کرده که جمهوری اسلامی از سالیان ابتدایی حیات خود همواره امکانات مالی ویژه‌ای را در اختیار طرفداران خود قرار داده است.

۱۹:۵۶ ۲۶.۴.۱۴۰۲

وزیر دولت رئیسی: حکم «شستن میت» در زمینه حجاب اجباری چالش بیشتری ایجاد می‌کند

عزت‌الله ضرغامی روز دوشنبه در واکنش به حکم «شستن میت» و «مراجعه اجباری به مراکز روانشناسی دولتی» برای زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند، گفت که صدور این احکام «باعث ایجاد چالش‌های مهم‌تر و بیشتری خواهد شد».

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری جمهوری اسلامی با اشاره به این‌که ممکن است رئیس قوه قضاییه نیز با این احکام «موافق نباشد»، نوشت که «اعلام عمومی مجازات کار در غسالخانه و یا ارائه گواهی سلامت روانی»،‌ مشکل حکومت در زمینه حجاب را حل نخواهد کرد.

بعد از ناکامی در پلمب اماکن عمومی، صدور انواع حکم زندان و برخوردهای انتظامی و امنیتی در مقابل موج نافرمانی مدنی و سر باز زدن زنان از حجاب اجباری، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در هفته‌های اخیر به احکام «آزاردهنده» و «با اعمال شاقه» روی آورده است.

«شستن میت»، «کار اجباری به عنوان نظافتچی»، «محرومیت از رانندگی» و «مراجعه اجباری به مراکز روانشناسی دولتی» از جمله احکامی است که علیه این زنان به کار گرفته شده و در روزهای اخیر رسانه‌ای شده است.

در تازه‌ترین مورد از این احکام، رئیس شعبه ۱۰۴ دادگاه کیفری ۲ ورامین یک زن را به اتهام «افتادن شال از سر خود در خودرو» به «یک ماه شستن میت در غسالخانه» علاوه بر جریمه نقدی محکوم کرده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر از انواع اقدامات از جمله تهدیدهای مکرر علیه زنان، پلمب مراکز تجاری و تفریحی، محرومیت زنان بدون حجاب از خدمات عمومی، بازداشت و برخورد خیابانی و توقیف خودرو برای اعمال دوباره حجاب اجباری استفاده کرده‌اند.

با وجود این، هر روز در ایران عکس‌ها و ویدئوهای بیشتری از زنان بدون حجاب اجباری منتشر می‌شود که در کنار زنان باحجاب به زندگی روزمره مشغولند.

۱۵:۱۲ ۲۶.۴.۱۴۰۲

به گزارش یک نهاد صنفی، وضعیت اینترنت ایران فقط با کشورهایی مانند چین و کوبا قابل مقایسه است

«انجمن تجارت الکترونیک تهران» با انتشار گزارشی فنی اعلام کرد که کیفیت اینترنت در ایران وضعیت بحرانی دارد و در هر سه حوزه سرعت، اختلال، و فیلترینگ جزو بدترین کشورها به شمار می‌رود.

بنابر این گزارش، اینترنت ایران از نظر سرعت در قعر جدول است و فقط سه کشور کوبا، کامرون و سودان وضعیتی بدتر از ایران دارند. از نظر بروز اختلال در شبکه اینترنت هم فقط میانمار وضعیتی بدتر از ایران دارد.

همچنین به نوشته این گزارش، پس از چین که حدود ۵۰ درصد وبسایت‌ها را فیلتر کرده است، اینترنت ایران با مسدود کردن ۴۵ درصد سایت‌ها در رده دوم قرار دارد.

چین، ایران و ترکمنستان تنها کشورهایی هستند که هر شش شبکه اجتماعی پراستفاده را فیلتر کرده‌اند.

۱۴:۴۱ ۲۶.۴.۱۴۰۲

ادامه احضار دانشجویان دانشگاه‌ تهران با وجود تعطیلی تابستانه دانشگاه‌ها

شورای صنفی دانشجویان کشور روز یک‌شنبه ۲۵ تیر به نقل از دانشجویان دانشگاه تهران اعلام کرد که احضار گسترده دانشجویان این دانشگاه به کمیته انضباطی با ارسال «پیامک‌های تهدیدآمیز» در هفته گذشته و با وجود تعطیلی این دانشگاه ادامه داشته است.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که بر اساس این گزارش بسیاری از دانشجویان احضارشده اهل شهرهای دیگر هستند و به دلیل تعطیلی خوابگا‌ه‌ها امکان بازگشت آن‌ها به تهران و سکونت‌شان در پایتخت در تعطیلات تابستان دشوار است.

بنابر اعلام شورای صنفی دانشجویان کشور دست کم ۵۰ دانشجو طی یک هفته گذشته به کمیته انضباطی احضار شده‌اند.

پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» از شهریور پارسال دانشگاه‌ها به یکی از مهم‌ترین کانون‌های اعتراضات تبدیل شد. موج شدید فشارها و سرکوب‌ها خشونت‌بار دانشجویان معترض از ماه‌ها پیش آغاز شد و هم‌چنان ادامه دارد.

بسیاری از دانشجویان معترض در این مدت، احضار و با احکام سنگینی چون اخراج و تعلیق روبرو شده‌اند.

۱۴:۱۶ ۲۶.۴.۱۴۰۲

تسنیم: خودرویی با بغل‌نویسی 'گشت ارشاد' در خیابان‌ها نخواهید دید

خبرگزاری تسنیم روز دوشنبه ۲۶ تیر با اشاره به سخنان سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی در مورد مستقر شدن گشت‌های خودرویی و پیاده پلیس برای اِعمال حجاب اجباری در مطلبی نوشت که «در ۲۴ ساعت گذشته سؤالات بسیاری دربارهٔ نحوه اجرای این طرح در فضای مجازی مطرح شد که خبرنگار تسنیم این سؤالات را از فرماندهان ارشد فراجا پیگری کرد.»

تسنیم در ادامه نوشت که «به هیچ عنوان ون‌های گشت ارشاد به خیابان‌ها برنمی‌گردند و هیچ خودرویی با بغل‌نویسی 'گشت ارشاد' در خیابان‌ها دیده نخواهد شد.»

این گزارش اضافه کرد تیم‌هایی که برای این کار مأمور شده‌اند مجوز قضایی دارند. امکان دارد در برخی از خودروها «قاضی کشیک» همراه مأموران پلیس هم باشد. اینکه قاضی کشیک همراه مأموران پلیس باشد یا از قبل حکم داده باشند در سایه هماهنگی با دستگاه قضایی انجام می‌شود. پلیس مجری و ضابط قضایی است و امکان صدور حکم ندارد.

تسنیم افزود که تمامی مأموران پلیس شرکت‌کننده در این طرح به دوربین البسه مجهز خواهند بود و در صورت نداشتن دوربین البسه از دوربین‌های دیگر برای ثبت و ضبط صحنه (مستندسازی) استفاده خواهند کرد تا در صورت نیاز از این فیلم‌ها استفاده شود.

قاضی کشیک بر اساس اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری تصویب شده در سال ۹۲ و به دستور رئیس وقت قوه قضائیه در سال ۹۵ به مجموعه دادستانی و دادسراها افزوده شد که برای رسیدگی به پرونده‌ها در ساعت‌های غیر اداری و روزهای تعطیل است.

بر اساس یکی از مواد این آیین‌نامه، امکان ارجاع پرونده عادی به قضات کشیک وجود ندارد و آنها فقط در صورت قید «فوریت» به پرونده‌ها رسیدگی می‌کنند. در این آیین نامه آمده است که «وقوع قتل، یا فوت مشکوک» موارد فوری به شمار می‌آیند که باید «تصمیم سریع» درباره آنها گرفته شود.

به نظر می‌رسد برای برخورد با مخالفان حجاب اجباری، قوه قضائیه و پلیس چنین فوریتی را در نظر گرفته‌اند.

۱۴:۰۲ ۲۶.۴.۱۴۰۲

مهدی نصیری بر مزار مهسا امینی: «انقلاب زن، زندگی، آزادی» ادامه دارد

مهدی نصیری، مدیرمسئول پیشین روزنامه کیهان، با حاضر شدن بر مزار مهسا امینی، او را «حضرت مهسا» و «شهید» خواند و گفت بعد از جان باختن او در ایران یک «انقلاب» آغاز شد.

او با انتشار ویدئویی که در آرامستان سقز ضبط شده است، با استناد به آنچه محتوای «قرآن» خوانده، گفت «روزی که مهسا کشته شد، کل بشریت کشته شد.»

او این «شهادت» را منشأ «انقلاب زن، زندگی، آزادی» توصیف کرد که به اعتقاد او، باعث شد «سرفصل جدیدی» در ایران رقم بخورد.

آقای نصیری با تاکید بر آن که حرکت «زن، زندگی، آزادی» ادامه دارد، گفت بر مزار مهسا امینی حاضر شده تا برای تداوم آن و «آزادی و آبادی ایران» از روح مهسا امینی «استمداد» کند.

مهدی نصیری که به یکی از مخالفان رهبر جمهوری اسلامی تبدیل شده و انتقادهای تندی از او می‌کند، اواخر اردیبهشت اعلام کرد از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران احضار شده است.

او روز ۱۵ خرداد و بعد از سخنرانی علی خامنه‌ای که مدعی شد که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، «اراذل و اوباش»، چند «جوان دانشجو یا طلبه‌ بسیجی، یا عنصر انتظامی، یا عنصر بسیجی را در خیابان، جلوی چشم مردم با شکنجه به قتل رساندند و شهید کردند»، یادداشتی منتشر کرد.

مهدی نصیری در این یادداشت خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «این که فقط چند کشته یا شهید بسیجی برایت مهم باشد و صدها کشته دیگر از این مردم و جوانان در اعتراضات مردمی اخیر، ارزش نام بردن هم نداشته باشند و بعد در سخنرانی بارها از «ملت ایران» سخن گفته شود، ناشی از معجزه سرکوب آزادی و در دست داشتن همه رسانه‌های صوتی و تصویری و کتبی و شفاهی است.»

۱۳:۵۷ ۲۶.۴.۱۴۰۲

با وجود انتقادهای گسترده از تصمیم دانشگاه تهران برای پذیرش نیروهای حشدالشعبی به عنوان دانشجو، رئیس این دانشگاه بار دیگر از تصمیم آنچه «مدیریت جهادی دانشگاه در دوره جدید» خواند دفاع کرد و گفت که از میان نیروهای حشدالشعبی «هفته گذشته ۳۰ متقاضی از میان خیل متقاضیان، مصاحبه و برگزیده شدند.»

حشد الشعبی (بسیج مردمی) از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در عراق است که پیش از این در فروردین ۹۸ نیز جمهوری اسلامی بخشی از شبه‌نظامیان این گروه را در خوزستان مستقر کرده بود.

محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران، روز دوشنبه گزارش‌ها درباره بهره‌برداری از نیروهای حشدالشعبی برای سرکوب در محیط دانشگاه را «انحرافی و ساده‌انگارانه» خواند و به خبرگزاری ایلنا گفت: «می‌خواهند جلوی همکاری‌های دانشگاهی ما با دوستان‌مان را بگیرند».

۱۳:۰۹ ۲۶.۴.۱۴۰۲

همسران «۷۰ درصد» از زنان مخالف حجاب اجباری با پوشش آنها «موافق» هستند

دبیر کارگروه آسیب‌های اجتماعی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری با ارائه «آماری» درباره زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند، مدعی شده بیشترین زنان مخالف حجاب اجباری «خانه‌دار» هستند.

زینب غدیری این خبر را بر اساس «پژوهش انگیزه‌شناسی زنان بی‌حجاب تهران» اعلام کرده به گفته او در خرداد ماه امسال انجام شده است.

بر اساس این بررسی، ۳۴.۹ درصد زنان با پوشش اختیاری، خانه‌دار، و ۲۵.۱ درصد دانشجو، ۱۹.۳ درصد شاغلین آزاد، ۱۴.۳ درصد کارمند و ۴.۱ درصد بیکار و ۱ درصد از قشر معلمان و ۰.۸ درصد از قشر اساتید و ۰.۴ درصد پشت کنکوری و ۰.۱ درصد بازنشسته بودند.

او همچنین با اشاره به این که ۴۶.۶ درصد زنان «بی‌حجاب» مجرد و ۴۲.۸ درصد آنان متاهل بوده‌اند، خبر داده همسر حدود ۷۰ درصد از این زنان با پوشش اختیاری آنها «موافق» هستند.

این مقام معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری درباره طبقه‌بندی سنی زنان مخالف حجاب اجباری هم اعلام کرده بیشترین آمار به زنان متولد دهه ۱۳۷۰ با ۳۹.۲ درصد اختصاص دارد و متولدین دهه ۶۰ با ۳۰.۷ درصد در رده دوم هستند.

او مدعی شده تنها ۱۹.۹ زنان مخالف حجاب اجباری متولد دهه ۸۰ و از سنین ۱۸ تا ۲۲ سال هستند.

این در حالی است که بسیاری از دانشجویان مخالف حجاب اجباری در ده ماه اخیر و بعد از آغاز اعتراضان «زن، زندگی، آزادی» دانشجویانی بوده‌اند که در فضاهای آموزشی و خارج از آن در برابر فشارها و تهدیدهای حکومت برای اعمال حجاب اجباری مقاومت می‌کنند.

برخی کارشناسان سیاسی و اجتماعی، سال گذشته اعتراضات سراسری را «جنبش دهه هشتادی‌ها» نامیدند و حتی برخی مقام‌های امنیتی هم تایید کردند جمهوری اسلامی در بین این جوانان حامی چندانی ندارد.

۱۲:۳۷ ۲۶.۴.۱۴۰۲

واکنش‌ها به گزارش همشهری که در آن ادعای «دوقطبی بودن سلبریتی‌ها» مطرح شد

انتشار گزارشی با عنوان «سلبریتی‌درمانی با نسخه‌قاضی» از سوی روزنامه همشهری که در آن ادعا شد «اختلال دوقطبی، بیماری پنهان سلبریتی‌ها است» با واکنش‌های شماری از کاربران به‌ویژه فعالان رسانه‌ای همراه شد.

در گزارش همشهری که روز یک‌شنبه ۲۵ تیر منتشر شد، این ادعا مطرح شده بود که سلبریتی‌ها با وجود ابتلا به اختلال «دوقطبی» و «بی‌ثباتی رفتاری و شخصیت» از بیماری خود خبر ندارند.

این گزارش پس از صدور حکم آزاده صمدی، بازیگری که مدتی پیش در یک مراسم با کلاه حضور پیدا کرده بود، منتشر شد.

ازجمله احکام صادرشده برای خانم صمدی که با انتقادهای گسترده همراه شد، لزوم مراجعه به مراکز روانشناسی «برای مداوای بیماری ضد اجتماعی خود» بوده است.

در واکنش به انتشار گزارش روزنامه همشهری، برخی کاربران توئیتر به‌ویژه فعالان رسانه‌ای آن را «شرم‌آور» توصیف کردند و برخی دیگر آن را نشانه «بی‌سوادی» مسئولان این رسانه عنوان کردند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG